Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 12. 2020. 08:20   >>  08:37 1

SINDIKATI

Zarade povećati svim zaposlenim u zdravstvu

Predsjednik Sindikalne organizacije Kliničkog centra Nebojša Radonjić poručio je da se plate moraju povećati ne samo ljekarima, već svim zaposlemin u zdravstvu i to kroz izmene kolektivnih ugovora, a ne kroz Zakon o zaradama u javnom sektoru.

Pokret za promjene nedavno je inicirao u Skupštini da se kroz povećanje plata na adekvatan način vrednuje status ljekara. Poslanica PzP-a Branka Bošnjak Skupštini je uputila prijedlog izmjena zakona o zaradama u javnom sektoru, kojim bi se plate ljekarima draštično povećale.

Radonjić kaže da se plate moraju povećavati kroz povećanje koeficienata u kolektivnim ugovorima, a ne kroz izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru.

“Postoji ustaljena procedura, ako neko želi da se poveća plata kroz koeficiente to se mora raditi kroz izmjene kolektivnih ugovora”, naveo je Radonjić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Opravdan je, kaže, zahtjev za povećanje plata ljekarima, ali i ostalim u zdravstvu. “Sve mimo toga mi ne možemo podržati”, naveo je Radonjić.

Radonjić kaže da su plate u zdravstvu veoma male, a kako dodaje u KCCG je veliki posao, jer pružaju preko 60% kompletne zdravstvene usluge u Crnoj Gori.

“Užasno veliki pritisak je na nas”, kazao je Radonjić i naveo da je pozvao i predstvanike drugih sindikalnih organizacija da zajednički djeluju.

“Mi nikada nijesmo licitirali procentima, mi tražimo da sjednemo i da se dogovorimo”, kazao je Radonjić.

Govoreći o predlogu PzP-a, Radonjić smatra da nije baš realno da koeficienti ljekara sa 9,9% budu povećani na 16 odsto.

I generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da inicijativu PzP-a treba spustiti na nivo kolektivnog ugovora i tražiti rješenje kako svim zaposlenim u zdravstvu povećati plate.

Keković je kazao da treba preispitati Zakon o zaradama u javnom sektoru, jer je veliki jaz između primanja.

“Bio bi strašan presedan ako bi počeli tim zakonom da regulišemo one oblasti koji im ne pripadaju, a zdravstvo je to sigurno jesto”, kazao je Keković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније