Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 12. 2020. 11:22 >> 11:23

MINISTARSTVO ZDRAVLJA I UNPD

Nastavak saradnje na polju digitalizacije u zdravstvu

Digitalna transformacija u zdravstvu i unapređenje zdravstvenog informacionog sistema od izuzetnog su značaja za dalji razvoj zdravstvenog sektora u cjelini, strateško planiranje aktivnosti, upotrebu resursa i adekvatno pružanje zdravstvenih usluga, ocijenjeno je na sastanku državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Borka Bajića sa stalnom predstavnicom UNDP u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom.

Na sastanku su predstavljeni dosadašnji rezultati zajedničkog projekta Ministarstva zdravlja i Kancelarije UNDP u Podgorici “Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori”.

"Zahvalni smo UNDP-u u jačanju digitalnih platformi u funkcionisanju zdravstvenog sistema. Spremni smo da se saradnja nastavi i ojača u narednom periodu, naročito u pravljenju zajedničkog rješenja za unapređivanje procesa rada na svim nivoima zdravstva“, istakao je Bajić.

Gašparikova je naglasila da je u svim ovim projektima, kako u zdravstvu, tako i u drugim sektorima fokus u prvom redu na građanima.

"Pored tehničkih rješenja, UNDP pruža podršku i u aktivnostima podizanja svijesti građana o prednostima digitalizacije, ali i u domenu obuke zaposlenih u javnoj upravi, kako bi uspješnije koristili nove sisteme i pružali kvalitetnije servise građanima", zaključila je Gašparikova.

Ona je podsjetila da je u sklopu hitne podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv COVID-19, UNDP takođe realizovao nabavku i isporuku vitalne medicinske opreme i zaštitnih sredstava za zdravstvene radnike, kroz projekat vrijedan tri miliona eura, u okviru paketa bespovratne finansijske pomoći Evropske unije, i podržao razvoj softverske platforme za inventar medicinskih sredstava u cilju blagovremenog praćenja nabavke i potrošnje medicinske i zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

Kako ističu u Ministarstvu zdravlja, podrška UNDP odnosi se na integrisanje digitalnih rješenja u sektoru zdravstva, koja omogućavaju interoperabilnost svih aktera u zdravstvenom sektoru i drugim relevantnim institucijama.

Primjena informacionih tehnologija u zdravstvu značajno utiče na povećanje efikasnosti mnogih kliničkih i administrativnih procesa, a u cilju poboljšanja iskustva pacijenata i pružanja zdravstvenih usluga. Podacima i procesima se upravlja na efikasan i transparentan način, a donosiocima odluka omogućava brz uvid u ključne informacije i podatke što unapređuje pružanje zdravstvenih usluga. Ovakvi projekti doprinose povećanju otpornosti zdravstvenog sistema i jačaju njihovu spremnost da odgovore na aktuelnu krizu izazvanu COVID-19 ali i sve buduće krize.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније