Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 12. 2020. 14:01 >> 14:03
4

DPS I SD REAGOVALI

"Direktor tivatske škole prekršio zakon, Bratić da reaguje"

Iz Demokratske partije socijalista i Secijaldemokratske partije Tivat saopštli su da je u direktor Osnovne škole "Drago Milović" prekršio Ustav i zakon i pozivaju resornu ministarku Vesnu Bratić da reaguje.

"Juče smo bili svjedoci podjele paketića djeci prvog razreda OŠ 'Drago Milović' od Bratstva Srpske pravoslavne omladine Tivat. Ne dovodeći u pitanje human gest i ne zalazeći u njihove namjere, Socijaldemokrate Tivat osuđuju i upućuju kritiku direktoru obrazovne ustanove koji se oglušio o Ustav i Zakon države Crne Gore, te grubo prekršio Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju koji propisuje da je u 'Ustanovi zabranjeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole'", navode iz tivatskog SD-a.

Tvrde da je direktor na ovaj način omogućio udruženju koje baštini vrijednosti jedne konfesije, da podijeli novogodišnje paketiće sa njihovim obilježjima, zanemarujući činjenicu da, kako su kazali, najosjetljivija kategorija te zajednice, djeca, nije smjela na ovaj način biti zloupotrijebljena.

Ističu da ustanova ne smije da bude mjesto promocije religijskih, nacionalnih, političkih i bilo kojih drugih obilježja.

"Naglašavamo da je nedopustivo instriuranje djece od strane bilo koje vjerske zajednice, što predstavlja grubo kršenje dječijih, a ujedno i roditeljskih prava. Roditelji su okosnica porodice i njima pripada isključivo pravo u kom pravcu će usmjeravati i vaspitavati svoju djecu, uvažavajući njihova različita vjerska opredjeljenja.
Socijaldemokrate Tivta pozivaju direktora na odgovornost, a ministarku Bratić da djeluje u skladu sa svojim nadležnostima", navodi se u saopštenju SD Tivat.

Iz tivatskog DPS-a tvrde da su ovim na najgrublji način zloupotrijebljena djeca.

"Gotovo da se nijesu ugasila svijetla u Parlamentu Crne Gore u kojem su poslanici apostolske većine nezakonito donijeli izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravima vjerskih zajednica, kojima je SPC omogućeno da bude van države i zakona i da radi što hoće, negirajući tako Crnu Goru i sve šta je crnogorsko, u Tivtu su, zarad te zlokobne ideje, na najgrublji način zloupotrijebljena djeca", kazali su iz DPS-a Tivat.

Smatraju da je u pitanju promocija jedne vjerske zajednice Srpske pravoslavne crkve.

"Gotovo da se nijesu ugasila svijetla u Parlamentu Crne Gore u kojem su poslanici apostolske većine nezakonito donijeli izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravima vjerskih zajednica, kojima je SPC omogućeno da bude van države i zakona i da radi što hoće, negirajući tako Crnu Goru i sve šta je crnogorsko, u Tivtu su, zarad te zlokobne ideje, na najgrublji način zloupotrijebljena djeca", rekli su u DPS-u.

Oni poručuju da je riječ o lažnoj brizi i humanosti onih, koji su samo prije nekoliko mjeseci izgovarali najgore kletve i proklinjali mnoge majke i očeve, ali i njihovo potomstvo, dakle iste ove ove dječake i djevojčice.

"I to samo ukoliko na demokratskim izborima budu glasali za Demokratsku partiju socijalista, protiv koje se urotila SPC, pretvorivši se u političku organizaciju, istovremeno ne priznajući istu tu državu u kojoj se održavaju izbori i njene zakone. Bili smo svjedoci grubog kršenja Ustava i zakona da svako ima pravo na slobodan izbor vjerske, političke i nacionalne pripadnosti, čime su bila ugrožena lična, najintimnija osjećanja građana", naveli su u DPS-u.

Kako ističu, današnji događaj je daleko teži prekršaj sa svakog aspekta: ljudskog, zakonskog, moralnog, etičkog.

"Prekršeno je nešto najbitnije, a to su osnovna dječija prava, a uz to bezobzirno zanemarujući činjenicu da su tu bila djeca raznih nacionalnosti i konfesija. Sramni postupak ovih piona u mreži beskrupulozne SPC, oličen u dijeljenju vjerskih pamfleta o bratstvu srpske pravoslavne omladine Sveti Pantelejmon, uz paketiće sa slatkišima, svim prisutnim mališanima, pokazao je da nemaju granica u svojoj besprizornosti. Sve što se dešava u Tivtu od kada je neprirodna koalicija na vlasti, uz podršku nestajućeg SDP-a, nepogrješivo podsjeća na sumorne i zamalo kobne devedesete, kada je u ovom gradu vladala ista mračna ideologija", zaključili su u DPS-u.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније