Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 01. 2021. 16:28 >> 16:27
5

OMBUDSMAN

Reagovati povodom učestalog govora mržnje

Iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore reagovali su povodom učestalih prijetnji i uvreda upućenih pojedincima iz političkog i javnog života i njihovim porodicama. Ističu da je posljednji trenutak da se na ovakve pojave reaguje na adekvatan način i spriječe, znatno teže posljedice, uz napomenu da svi državni organi moraju dati primjer kako se u ovim situacijama treba ponašati.

"Institucija Zaštitnika u kontinuitetu ukazuje na pojave u informativnom prostoru koje mogu ozbiljno da ugroze bezbjednost, ali i mir i spokojstvo građana. Nažalost, i pored brojnih intervencija i upozorenja ove institucije, od kojih su posljednje bile na sjednicama skupštinskih radnih tijela, očigledno je da se u stvarnosti malo toga učinilo i desilo da se negativne pojave eliminišu", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su u dužem periodu ukazivali na učestalost govora mržnje i netolerancije u internet prostoru, kao najmanje kontrolisanom i najviše korišćenom.

Ističu da to nikako ne znači da treba suzbiti javnu debatu o pitanjima od opšteg interesa, koja, kako su kazali, ponekad može biti oštra, uvredljiva, šokantna, odnosno koja može da izazove uznemirenje javnosti. 

"Međutim, kako se u posljednje vrijeme prostor društvenih mreža i portala sve više koristi za plasiranje prijetnji i uvreda upućenih pojedincima iz političkog ili javnog života i njihovim porodicama, zapaženo je da one nerijetko prelaze u otvorenu opasnost za njihovu bezbjednost, najavljujući njihov progon iz zajednice uz pozive na ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti. Cilj ovakvih istupa je po pravilu samo da uvrijedi, omalovaži i naruši spokojstvo pojedinaca, a ne da doprinose dijalogu ili diskusiji, jer su oni unaprijed osmišljeni da diskredituju ljude na temelju ličnih karakteristika i/ili izraženog mišljenja", navodi se u regaovanju Ombudsmana.

Kažu da se nažalost i onda kada se jave glasovi razuma koristi prilika za dodatno produbljenje podjela i jačanje šovinizma i netolerancije, na način što se vrši prinudno svrstavanje u nacionalne, vjerske, političke i druge okvire.

"Tako se obesmišljava svaki pokušaj borbe protiv netolernacije i nasilja, krivac postaje žrtva, a žrtva unaprijed zadata meta", navodi se u saopštenju.

DSmatraju da je posljednji trenutak da se na ovakve pojave reaguje na adekvatan način i spriječe znatno teže posljedice, uz napomenu da svi državni organi moraju dati primjer kako se u ovim situacijama treba ponašati.

"To je najmanje što ova institucija zahtijeva od svih državnih institucija, aktera odlučivanja i nosilaca odgovornosti za javno datu riječ, u danima kada veliki broj naših građana radosno dočekuje praznik Hristovog rođenja, a oni drugi u svojoj vjeri, sa nadom očekuju da predstojeći dani pomire sve suprotnosti barem u jednom - želji da se niko ne osjeti ugroženim na svom ognjištu i u svojoj zemlji", zaključuje s eu reagovanju Ombudsmana.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније