Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

06. 01. 2021. 16:25 >> 19:57
2

VJERNICI CPC

"Imamo svoje svetinje, tuđe nam ne trebaju"

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve naložili su badnjake na cetinjskom Dvorskom trgu i tradicionalno obilježili Badnji dan.

Crnogorska pravoslavna crkva i građani Cetinja ranije su zahtijevali da im se dozvoli nalaganje badnjaka ispred Cetinjskog manastira. Nakon što je juče manastir ograđen, danas ga je objezbjeđivao i veliki broj pripadnika policije.

 Tradicionalno, prvi badnjak su naložili predstavnici Bajica.

U ime tog bratstva Niko Martinović je, uz poruke mira, okupljenima poručio da njima ne trebaju litije, kao i da imaju svoje svetinje, i da im tuđe ne trebaju.

"Evo nas opet na ovom svetom mjestu da zajedno ispišemo još jednu stranicu u dugom ljetopisu borbe za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Prisjećamo se one davne vitlejemske noći i našega Gospoda Isusa Hirsta, jedinoga, žrtvovanog u kome su se ogrijale nade ljudi u spas vaskrsenja i vječni život. Danas u u Badnjake donosimo i poruke mira, ljubavi, bratske slobode i povjerenja, kao i praštanja. Donosimo i poruke da nama ne trebaju litije, ma što da se pod tim podrazumijevalo, i poručujemo da i mi imamo svoje svetinje koje ćemo braniti kao zenicu oka. Imamo Svetoga Petra, Lovćen, Ostrog koji su za nas imenice bez zamjenice i naše največe svetinje. Nemamo i nećemo tuđe rezerve", rekao je Martinović.

Sa iskrama Badnjaka, kako je naveo, dižu se i molitve Crnogoraca za duše predaka i vitezova Crne Gore.

"Molićemo se za dan kada će vladika crnogorski ustati iz svoje stolice da blagoslovi Badnjak . Duše će se prađedovske nad Cetinjem uzvijati i sve što nam naši preci ostaviše kao amanet i blagoslov. Ne damo nikome da nam tu luču ugasi kao što nijesu dali oni pod Ostrogom", poručio je Martinović. 


Pravoslavni vjernici slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik, Božić – rođenje sina Božjeg Isusa Hrista.

Badnji dan i veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Uprava Cetinjskog manastira juče su zamolili sve vjernike koji ne žive na Cetinju da na Badnji dan i Božić ostanu u svojim gradovima i svojim domovima.

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније