Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 01. 2021. 10:08 >> 13:10
34

JUTROS U PODGORICI

Krivokapić i Bečić na božićnoj liturgiji u hramu

Predsjednici i vlade i crnogorskog parlamenta Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić prisustvovali su božićnoj liturgiji u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Otac Mirčeta Šljivančanin kazao je da je u svijetu normalno da, prilikom najvećih praznika, predstvanici države dođu na praznične službe.


U čestitki Bečić ističe da simbolika jednog od najvećih hrišćanskih praznika donosi još više oblika zajedništva:

"Jedinstvo u iščekivanju boljeg dana koji treba da dođe i u iščekivanju nas boljih, kakvim će nas i sam praznik učiniti; jedinstvo u radosti zbog praznika koji slavi rođenje; i jedinstvo u sjeti i osjećaju praznine, jer ćemo ovaj Božić, zbog okolnosti na koje u dobroj mjeri nismo mogli da utičemo, provesti bez onih sa kojima smo ga uvijek zajedno slavili", navodi se u čestitki Bečića.

Premijer Krivokapić juče je čestitao Božić sveštenstvu i vjernicima i poručio da su mir, sloga i sabranje različitosti jedini put  ka boljitku za cijelu Crnu Goru i sve njene građane i građanke.

Otac Mirčeta Šljivančanin kazao je da je u svijetu normalno da, prilikom najvećih praznika, predstvanici države dođu na praznične službe.

“Većina građana Crne Gore su pravoslavni hrišćani, i sasvim je prirodno da predstavnici vlasti budu na glavnim bogosluženjima. Ove godine smo imali tu čast i radost da to bude na visokom nivou. Takođe, pripadnici državnih vlasti su prisustvovali obilježavanju rimokaltoličkog Božića, što je lijepo i normalno. Mislim da će to ispoštovati i kada budu praznici islamske zajendice jer sve ove tri vjere su u temeljima identiteta Crne Gore, iako je pravoslavlje najbrojnija vjera u Crnoj Gori", kazao je protoprezviter Mirčeta Šljivančanin.

Najveće je zadovoljstvo, kako je dodao u izjavi za agenciju Mediabiro, što je liturgiji prisustvovao i veliki broj djece.

"Mi u našem Hramu imamo mnogo dobre i radosne djece, koja su najbolji prijatelji Hristovi. Nas to uvijek obraduje, jer i Boga raduje. Hvala Bogu da bude što više djece i ovdje u hramovima,  i u domovima - Djeca naša budućnost", istakao je on.

Božić je praznik mira i ljubavi. Taj praznik, kako je naglasio Šljivančnin, simbolizuje jedinstvo sa Bogom i jedinstvo sa ljudima u ljubavi.

"Budimo ljudi - To je naš blaženopočivši patrijarh Pavle govorio, stalno nas je opominjao, misleći na to da, ako smo ljudi, onda držimo do svih Božijih zakona i do ljudskih, što je suština dolaska Boga na ovaj praznik", rekao je on.

Liturgija je, kako je naveo, održana uz poštovanje svih važećih mjera sa ciljem sprječavanja širenja koronavirusa. Vjernici su poštovali razdaljinu od dva metra, a pričešćivali su se u sedam grupa.

"Trudili smo se i pozivali ljude da poštuju mjere, da pazimo jedni da na druge i na zdravlje svih nas, jer je Božić praznik kada je Bog pokazao prema nama ljubav i pažnju", rekao je Šljivančanin.

Citirajući poslanicu Svetog arhijerejskog sinoda i arhijereja SPC, on je pojasnio da čovjekov susret sa Bogom, koji se ostvaruje na rođenje Hristovo treba da se prožima kroz sve dane našeg života.

"U svakom našem susretu i pokretu da poštujemo Hrista, što opet znači da se prema svakom čovjeku odnosimo kao prema bratu. Nije to samo današnji dan, nego je to smisao čovjekovog života", zaključio je Šljivančanin.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније