Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 01. 2021. 15:27   >>  15:29 4

BRATIĆ-GAŠPARIKOVA

Obrazovni sistem mlade da uči da nemaju predrasude

Veoma je važno da kreiramo takav obrazovni sistem u kome ćemo mlade ljude učiti da nemaju predrasude niti strah. Zato je neophodno uspostavljanje boljeg dijaloga, kazala je ministarka prosvjete Vesna Bratić. Istakla je da će resor kojim ona upravlja posvećivati punu pažnju partnerstvu sa UNDP.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić danas se sastala sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom.

Bratić je tom prilikom u srdačnoj atmosferi iskazala zadovoljstvo zbog spremnosti UNDP-a da nastavi ranije započete projekte ali i otvori nova polja saradnje sa novim resorom na čijem je ona čelu.

Daniela Gašparikova je informisala ministarku Bratić da UNDP, u partnerstvu sa Vladom Crne Gore, sprovodi više projekata koji su fokusirani na pružanje podrške u oblastima zaštite kulturne baštine Crne Gore, razvoja kreativnih industrija, digitalizacije, reforme javne uprave, zelenog i inkluzivnog razvoja, kao i u oblasti razvoja e-usluga obrazovnog sistema.

Ona je posebno istakla projekte u oblasti revitalizacije kulturne baštine, međunarodne arhitektonske konkurse i učešće mladih kreativaca i umjetnika sa međunarodne scene.

Razgovaralo se o daljim koracima u procesu revitalizacije i valorizacije tvrđava Španjola i Forte Mare. U oblasti obrazovanja, pomenut je projekat kroz koji su kreirane e-usluge za upis u vrtiće, osnovne i srednje škole, čime je, u složenoj epidemiološkoj situaciji, upisna procedura značajno olakšana.

„UNDP će nastaviti da pruža podršku Vladi u sprovođenju neophodnih reformi. U tom procesu je naročito važna inkluzivnost - da niko ne bude izostavljen i da zajedno gradimo društvo koje nudi jednake mogućnosti za sve, koje je stabilno, održivo i otpornije na izazove poput pandemije COVID-19“, istakla je Gašparikova.

Bratić je izrazila zadovoljstvo zbog početka zajedničke saradnje.

„Veoma je važno da kreiramo takav obrazovni sistem u kome ćemo mlade ljude učiti da nemaju predrasude niti strah. Zato je neophodno uspostavljanje boljeg dijaloga. Resor kojim ja upravljam će posvećivati punu pažnju partnerstvu sa UNDP“, poručila je Bratić.

Sagovornice su se saglasile da je važno uključiti mlade u sve segmente razvoja društva. Razgovarale su i o važnosti razvoja kreativnosti, kritičkog mišljenja i unapređenja znanja i digitalnih vještina od najranije faze školovanja, kako bi i dječaci i djevojčice imali podjednake šanse da steknu potrebne vještine i odaberu buduću profesiju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније