Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

15. 01. 2021. 12:56   >>  12:57 5

MANS

''I dalje tajna šta je Đukanović radio u Parizu''

Prošlogodišnji let predsjednika Mila Đukanovića državnim avionom za Pariz i dalje ostaje tajna za građane, zahvaljujući i odluci Agencije za spječavanje korupcije (ASK), ocijenili su iz MANS-a, navodeći da je to tijelo prepreka za održivu borbu protiv korupcije i konflikta interesa.

„Poklanjajući puno povjerenje iskazu Đukanovića da su povod za korišćenje državnog aviona bili „sastanci sa određenim stepenom tajnosti“, ASK je bez provođenja dodatnih dokaza utvrdila da predsjednik Crne Gore nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije“, kazao je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

On je podsjetio da je Đukanović krajem 2019. godine koristio državni Lear Jet, registarskih oznaka 4O-MNE na letu do Pariza, odakle je putovanje nastavio za Majami gdje je proveo novogodišnje praznike.

„Po povratku iz Majamija, državni avion je ponovo poslat iz Podgorice za Pariz kako bi se Đukanović vratio u Crnu Goru“, kazao je Milovac.

On navodi da se ASK u odluci poziva i na rješenje Specijalnog držanog tužioca (SDT) o odbačaju krivične prijave koju je MANS protiv Đukanovića podnio početkom prošle godine.

„U rješenju SDT-a se samo navodi da je Generalni sekretarijat Vlade izdao odobrenje za korišćenje državnog aviona i citiraju zakonske odredbe koje regulišu korišćenje tog vazduhoplova, bez ulaska u provjeru istinitosti navoda da li je let za Pariz zaista bio u službene svrhe“, navodi MIlovac.

Prema njegovim riječima, ASK nije cijenila to što je državni avion nakon „službenih sastanaka“ u Parizu vraćen u Crnu Goru, te da je, nakon što se Đukanović vratio iz Majamija, ponovo poslat u Pariz po njega.

„Sve i da se zaista radilo o službenom putu u Pariz, nesporno je Đukanovićeva odluka da novogodišnje praznike provede u SAD, dodatno koštala crnogorske građane u vidu naknadnih letova državnog aviona za Pariz“, kazao je Milovac.

Kako je naveo, sve te činjenice nisu bile predmet pažnje direktorice AKS-a, Jelene Perović koja svojim odlukama nastavlja praksu svog prethodnika koja za cilj ima „apsolutnu zaštitu Đukanovića od bilo kakvog zakonskog procesuiranja“.

„O tome svjedoči i to što je MANS prijavu protiv Đukanovića ASK-u podnio još u februaru prošle godine, da bi odluku Perovićeva donijela tek skoro godinu dana nakon toga, postupajući kako se navodi u rješenju „po službenoj dužnosti““, kazao je Milovac.

Ona tvrdi da se radi o apsolutnoj neistini i pokušaju stvaranja privida da je ovo tijelo nezavisno i samostalno u radu.

„Nažalost, i sa novom direktoricom nastavlja da bude jedna od prepreka za održivu borbu protiv korupcije i konflikta interesa“, ocijenio je Milovac.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније