Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mediabiro ]

16. 01. 2021. 12:25 >> 12:27
1

BOJANIĆ LALOVIĆ

"Ponosni smo na prosvjetare i učenike"

U susret početku novog polugodišta, a nakon godine koju je obilježila onlajn nastava, kao posljedica virusa korona, cjelokupna prosvjeta iza sebe ima jedno veliko iskustvo. Kako je kazala direktorica gimnazije „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić Lalović, pandemija je, u prvom redu, na vidjelo iznijela kvalitete kako prosvjetnih radnika tako i učenika.

„Ono što smo zaključili i na našim sjednicama i u saradnji sa Savjetom roditelja jeste da možemo biti ponosni na prosvetne radnike, koji su po ko zna koji put pokazali posvećenost profesiji i spremnost da se prilagode zarad učenika svakoj situaciji. Sa druge strane, uz ovako ozbiljan kadar ponosni smo i na generaciju učenika koja je prošle godine završila Gimnaziju u uslovima koji su bili kakvi jesu, naravno i na one koji su još uvijek u Gimnaziji, te na prvake koji su se lijepo prilagodili situaciji. U narednom periodu ono što je pred nama jeste da i ovu godinu zaokružimo kvalitetno, sve u korist učenika, a i uz dobru podršku nastavnog kadra“, istakla je Bojanić Lalović u izjavi za agenciju Mediabiro.

Ova podgorička škola, prepoznata kao jedan od arhitektonskih simbola Podgorice, reprezentativna je i kada je broj učenika posrijedi. Samim tim, izazovi sa kojima se osoblje Gimnazije suočavalo tokom pandemije bili su veći.

„Mi smo se još od septebmra pripremili za različite modele ponašanja u vremenu kada treba razmišljati o kontinuitetu vaspitno-obrazovnog rada ali i voditi računa i o bezbijednosti učenika , i prilagoditi se svim onim stavovima radnih grupa koje su radile na osmišljavanju ovih modela povratka učenika u škole“, pojasnila je Bojanić Lalović. 

Za ovu ustanovu koja ima preko 45.000 kvadrata i 40 učionica, kako je dodala, takozvani „kaskadni raspored“ jedan je od najprihvatljivijih modela odvijanja nastave - Učenici su podijeljeni u manje grupe od po petnaest đaka, a u školu ulaze na smjene. 

„U pitanju je uvođenje svih učenika na način da, kada jedna grupa učenika završava, ulazi druga. U toku dana oni koriste jednu učionicu, sve zbog higijenske bezbjednosti , ali to ne znači da će cijele nedjelje biti u toj učionici, jer to ipak zavisi od rasporeda“, navela je direktorica Gimnazije.

Menadžment je takođe vodio računa da raspored bude uvezan za nasavnike, kako bi se izbjeglo dodatno opterećenje, a poštovaće se sve epidemiloške mjere – U Gimnaziji postoje tri ulaza, kao i dovoljan broj sredstava za higijenu, a nošenje maski i držanje distance je obavezno.

„Stoga vjerujemo da će ovaj model biti uspješan. Nismo neozbiljni i ne možemo poručiti da je ovo najbolje što imamo. Mi moramo u narednom periodu ponovo napraviti stastanak Nastavnog vijeća, a moramo i sa roditeljima i učenicima unaprjeđivati ovakvu vrstu organizacije, ukoliko se ona pokaže nedovoljno bezbjednom. Vjerujemo da će sve biti kako treba, učinićemo sve, ali znamo da postoji mnogo faktora koji mogu uticati i na drugačije situacije“, poručila je Bojanić Lalović.

Tokom pandemije mnogo se puta u stručnoj, ali i laičkoj javnosti, čuo komentar da su škole najbezbjednije mjesto na kojem učenici mogu da provode vrijeme. Direktorica Gimnazije je saglasna sa ovom tvrdnjom.

„Škole jesu najbezbjednije jer je organizacija u školama takva da se poštuju propisane mjere - Svi su uključeni u tu organizaciju, kako Uprava tako i zaposleni nastavnici, tehničko osoblje. Međutim, problemi nastaju onda kada učenici napuste školsko dvorište i kada su van kontrole, i naše i kontrole roditelja. Zato i mislimo da je dobro da su u školi, jer ovdje mogu da budu u nekim kontrolisanim uslovima“, kazala je Bojanić Lalović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније