Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 01. 2021. 15:56 >> 15:56
2

ERAKOVIĆ UPOZORAVA

Hitno mijenjati mjere, stanje sve komplikovanije

Dr Jevto Eraković smatra da je potrebno hitno revidirati sve donesene epidemiološke mjere, konsultovati eksperte koji to zaista jesu i koji su do formiranja nove Vlade radili na prijedlozima epidemioloških mjera, jer se, kako je kazao, situacija sa koronom usložnjava, a ne poboljšava.

"Koliko je poboljšanje epidemiološke situacije jasno je na osnovu sljedećih činjenica. U posmatranih 14 dana (26. decembra do 8. januara) broj novoregistrovanih slučajeva je veći za 515 nego za prethodni izvještajni period (19. decembar – 1. januar) – sedam dana ranije. Skok je sa 5.063 novoregistrovana na 5.578 slučajeva, što predstavlja povećanje od nešto više od 10 odsto. Pozivanje na podatke o boljoj situaciji nakon novogodišnjih praznika u odnosu na stanje neposredno pred početak 2021. godine, takođe je besmisleno. Kako je press-konferencija održana 11.01.2021. godine, prostom analizom 10 prvih dana nove godine (01-10.01.2021) i 10 posljednjih dana 2020. godine (22-31.12.2020), konstatuje se porast prosječnog broja oboljelih, te porast učešća novoregistrovanih slučajeva u odnosu na broj testiranih (sa 24.9% na 28.4%)", navodi se u saopštenju Erakovića.

Vladinu ocjenu o boljem stanju, kako je kazao, odmah je i demantovao direktor Instituta za javno zdravlje – iznoseći podatke o porastu prosječnog broja novooboljelih i nažalost, značajnom porastu smrtnih slučajeva.

"Alarmantno je stanje u pojedinim opštinama, odnosno situacija po opštinama se značajnije razlikuje od one na državnom nivou. Prostom vizuelnom analizom epidemijskih krivi po opštinama koje javno objavljuje Institut za javno zdravlje, jasno je da se stanje značajno usložnjava i komplikuje u sve većem broju gradova. Recimo, situacija u Baru već skoro četiri sedmice konstatno ukazuje na pogoršanje situacije. Samim tim ovakav pristup odudara od preporuka SZO-a i drugih javnozdravstvenih udruženja da se mora što više pratiti lokalni kontekst i najčvršće mjere sprovoditi tamo gdje je situacija najgora", smatra Eraković.

On je kazao da je potrebno hitno revidirati sve donesene epidemiološke mjere.

"Do tada ministru ekonomskog razvoja preporučujem da se bavi ekonomskim temama, a da prepusti doktorima da predlažu epidemiološke mjere. Direktoru Instituta za javno zdravlje preporuka da konsultuje epidemiologe iz IJZ prilikom preporuka za nove mjere, a da on ne ulazi u 'davanje šanse' ekonomski pogođenim sektorima. Ili možda da ministar i direktor zamijene mjesta, u ekspertskoj Vladi sve je moguće", kazao je Eraković, član Predsjedništva DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније