Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan ]

17. 01. 2021. 08:00   >>  08:17 2

BEZBJEDNOSNI IZVJEŠTAJ

Sukob klanova prijetnja za turiste

Rizik za turiste i strane firme u Crnoj Gori je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dvije najozloglašenije organizovane kriminadne grupe, „kavčani“ i „škaljarci“, navodi se u bezbjednosnom izvještaju kompanije „Krisis24“, piše Dan.

U tom dokumentu, koji je objavljen na njihovom sajtu, ocijenjeno je da situaciju sa švercom u Crnoj Gori pogoršavaju loše kontrolisane granice i korupcija među graničnim i carinskim službenicima.

"Pucnjava i napadi improvizovanim eksplozivnim napravama od strane rivalskih kriminalnih grupa u primorskim gradovima predstavljaju povećani rizik od materijalne štete i povreda prolaznika. Rizik je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dvije najozloglašenije organizovane kriminalne grupe, „kavčani“ i „škaljarci“," piše u izvještaju u koji je Dan imao uvid.

Prema navodima iz izvještaja, važan rizik od kriminala koji pogađa strana preduzeća, turiste i putnike je i sitni kriminal, posebno u primorskim oblastima, pri čemu je velika većina njegovih oblika nenasilna.

"Slično kao i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, i u Crnoj Gori cvjeta organizovani kriminal. Broj nasilnih incidenata na javnim površinama između različitih kriminalnih mreža pojačao se u poslednjih nekoliko godina, povećavajući tako rizik od kolateralne štete i povreda prolaznika. Crna Gora je dio švercerskih ruta na Zapadnom Balkanu kojima prolaze velike količine droge, duvana, oružja i ljudi. To pitanje pogoršavaju loše kontrolisane granice i korupcija među graničnim i carinskim službenicima", piše u izvještaju firme „Krisis 24“.

Kako se navodi u tom dokumentu, korupcija predstavlja glavni problem za preduzeća koja posluju u Crnoj Gori, a napredak u borbi protiv korupcije i dalje je nedovoljan.

"Ostale prepreke za poslovanje uključuju neefikasnu birokratiju i nedostatak radne snage u različitim sektorima. Primjeri industrijskih poduhvata su relativno rijetki, a ekonomski pad zbog virusa korona i njegovih efekata vjerovatno će povećati rizike od štrajka radne snage u narednim mjesecima, posebno u turizmu, transportu, rudarstvu i teškoj industriji. Kvalitet opšte infrastrukture je adekvatan, ali su potrebne opsežne nadogradnje kako bi se Crna Gora takmičila sa razvijenijim evropskim zemljama", konstatovano je u izvještaju kompanije „Krisis24“, koji sadrži i prikaz opštih ekonomskih informacija o Crnoj Gori.

Kako se navodi u izvještaju, u Crnoj Gori su prisutna i lica koja su učestvovala u sukobima u Siriji i Iraku.

"Mala salafistička zajednica prisutna je u Crnoj Gori, a jedan broj njenih članova putovao je u Siriju i Irak da bi se borili za različite islamističke naoružane grupe koje tamo djeluju. Međutim, ove osobe nisu ukazale na namjeru da izvrše terorističke napade na crnogorskom tlu", navodi se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније