Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 01. 2021. 12:15   >>  12:14 1

PROFESOR NA MTF-U

Jaćimoviću priznanje za doprinos međunarodnom pozicioniranju UCG

Profesor Metalurško-tehnološkog fakuleta Željko Jaćimović dobitnik je priznanja za doprinos u razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore (UCG).

Iz UCG su kazali da je Jaćimović u knjizi renomiranog izdavača Springer International Publishing prikazan kao jedan od 350 vodećih naučnika iz oblasti termičke analize i kalorimetrije.

On je, kako je saopšteno, publikovao 57 naučnih radova u referentnim međunarodnim časopisima sa SCI liste.

"Osim toga, dio dobijenih rezultata publikovao je u časopisima međunarodnog karaktera, konferencijama u vidu radova štampanih u cjelini i izvoda radova od kojih je značajan broj na evropskim i svjetskim kristalografskim i hemijskim kongresima”, naveli su iz UCG.

Jaćimović je, kako su dodali, kao rukovodilac ili član tima, učestvovao u realizaciji značajnih istraživačkih i razvojnih projekata i bilateralnih projekata.

„Svaki dobar rezultat dobijen u našoj skromnoj, po opremi, laboratoriji i publikovan u renomiranim časopisima me iznova obraduje, a ove godine ih je bilo pet“, kazao je Jaćimović, govoreći o uspjesima u prošloj godini.

Jedan od njih je, kako se navodi, naučnoistraživački projekat dobijen kroz finansijski program Eureka.

„On će omogućiti da se laboratorija dodatno opremi, a dobijeni rezultati nađu praktičnu primjenu u medicini - razvoj dijagnostičkih test tračica na bazi elektrohemijskih (bio)senzora za praćenje koncentracija različitih biomarkera bolesti i ranu prevenciju“, objasnio je Jaćimović.

Kao poseban uspjeh, svoj i njegovih kolega sa Metalurško-tehnološkog fakulteta u saradnji sa kolegama Biotehničkog fakulteta, Jaćimović je izdvojio „patentiranje dobijenih novosintetizovanih jedinjenja koja su efikasni fungicidi, za suzbijanje gljive Phomopsis viticola Sacc. izazivača bolesti vinove loze poznate pod nazivom crna pjegavost“.

„Dodatno opremanje laboratorije, učešće u nacionalnim i međunarodnim projektima osnažiće istraživačke kapacitete tima i doprijenijeti novim i još boljim istraživačkim rezultatima na dobrobit Metalurško-tehnološkog fakulteta i UCG", naveo je Jaćimović.

On je rekao da nagrade svakako znače potvrdu predanog rada i podsticaj, ne samo njemu, već i njegovim saradnicima i studentima da se bave naučnoistraživačkim radom kao esencijalno važnom dijelu jedne prirodne nauke kakva je hemija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније