Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina/Portal RTCG ]

18. 01. 2021. 16:00   >>  16:04 1

SAOPŠTENO IZ FZO

Platiće kompletne troškove liječenja Golubovića

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) platiće kompletne troškove liječenja Nikšićanina Danila Golubovića u Italiji. Iz FZO su kazali da je dogovoreno da porodica osamnaestogodišnjeg Golubovića podnese odmah zahtjev nakon čega će Fond sprovesti potrebnu proceduru i uputiti osiguranika Golubovića na liječenje u Kliniku „Sad Donato“ u Milanu o trošku FZO.

Oni su reki da su, nakon saznanja iz medija o pokretanju humanitarne akcije za liječenje Golubovića, došli do kontakta njegovih roditelja od kojih su zatražili da podnesu zahtjev za njegovo dalje liječenje.

Prema njihovim riječima do poziva FZO, niko od članova porodice Golubovića se nije obratio Fondu da bi se sprovela propisana proceduru od Komisije za liječenje u inostranstvu.

"Koja bi na osnovu potrebne dokumentacije odobrila kompletan trošak za operaciju u toj italijanskoj Klinici sa kojom inače FZO i Klinički Centar imaju potpisane ugovore o saradnji", kazali su iz FZO.

Oni su rekli da su im roditelji Golubovića objasnili da je da humanitarna akcija nije potekla od njih nego od brojnih Danilovih drugova i prijatelja i pojedinih NVO, kako bi mu pomogli da se obezbije neophodna sredtsva za obavljanje tako zahtjevnog operativnog zahvata.

"Ne znajući da troškove liječenja u takvim slučajevima sa potrebnom dokumentacijom odobrava u cjelosti FZO, nakon izvještaja Komisije za liječenje u inostranstvu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Fond i KCCG imaju potpisan ugovor sa tom renomiranom klinikom.

Oni su kazali da se porodica još nije obratila za sprovođenje procedure upućivanja na liječenje.

"Koje bi obuhvatalo boravak u bolnici prije i nakon operacije uključujući i kompletne avionske putne troškove, koji će biti refundirani u skladu sa zakonskom procedurom nakon povratka sa liječenja iz Italije, tako da nadležni Konzilijum KCCG može predložiti upućivanje osiguranika Golubovića na ovu Kliniku, ukoliko se ispunjeni ostali propisani uslovi“, zaključili su iz FZO.

Oni su podsjetili da se osigurane osobe upućuju na liječenja van Crne Gore, na teret sredstava FZO, ako se liječenje uspješno ne može sprovesti u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore.

Iz FZO su ukazali da u slučajevima gdje su ispunjene pretpostavke za upućivanje na liječenje u inostranstvo, ukupne troškove liječenja, kao i troškove putovanja osiguranika i njegovog pratioca snosi FZO.

„To smo više puta naglašavali u sredstvima javnog informisanja, jer se osiguranici samoinicijativno obraćaju crnogorskoj javnosti, putem medija, a da prethodno nisu ni pokrenuli postupke za ostvarivanje svojih prava u javnim zdravstvenim ustanovama, odnosno Fondu“, kazali su FZO.

Iz FZO su ukazali, da sve učestaliji primjeri prikupljanja novca za liječenje u inostranstvu njihovim osiguranika putem medija.

"A da pri tom nijesu ispoštovali zakonsku propisanu proceduru obraćanja Fondu, ne trebaju biti primjeri ostalim osiguranicima s obzirom da ostvarivanje njihovog prava kod Fonda, ne može biti dovedeno u pitanje, ukoliko se ispoštuju propisane procedure", kaže se u saopštenju.

Oni su rekli da primijećuju da se uglavnom humanitarne akcije pokreću za eksperimentalna liječenja koja se ne mogu odobravati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja kako u Crnoj Gori, tako i u drugim državama.

Iz FZO su apelovali na nevladine organizacije(NVO) i fondacije koje sprovode humanitarne akcije za liječenje, da obavezno navode o kojem se liječenju radi i da li je u skladu sa zvaničnom i odobrenom medicinskom doktrinom.

"I obavezno da li se osiguranik i njegove porodice prije pokretanja humanitarne akcije obratio Komisiji za liječenje u inostranstvu, FZO", kaže se u saopštenju.

Iz FZO su kazali da uvažavaju humanost ljudi, kada je u pitanju pomoć za liječenje prikupljanjem novca.

“Ali naglašavamo da ovakav način nije pravi put, ako se ostvarivanje ovih prava realizuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja naše države”, zaključili su iz FZO.

Za Danila po hladnoći prikupili skoro 6.000 eura

Nikšićki muzičari u saradnji sa NVO sektorom, nakon dvodnevnih svirki po izuzetno hladnom vremenu, prikupili su skoro 6.000 eura za liječenje sugrađanina Danila Golubovića, kome je hitno potrebna operacija srčanog zaliska u Italiji.

Naime, na društvenim mrežama za kratko vrijeme pokrenute su brojne inicijative za pomoć i onlajn licitacija preko kojih se prikuplja novac.

"Hvala još jednom svim ljudima koji su uprkos veoma hladnom vremenu, izašli da pomognu našem mladom sugrađaninu. I da se zahvalimo muzičarima koji su na temperaturi ispod nule zabavljali i zasmijavali sugrađane", rekao je jedan od organizatora akcije na Trgu slobode Dalibor Petković.

Zahvalio se i NVO Izvor života, sa kojom su se udružili i, kako je rekao, napravili mnogo lijepu priču.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније