Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Portal RTCG ]

19. 01. 2021. 08:59 >> 12:15
6

VUČINIĆ

"Izjava o ženama nespretna formulacija"

Lider Radničke partije Maksim Vučinić kazao je da je njegova izjava „da majka ne može biti dobra majka ako je zauzeta biznisom i politikom“ bila nespretna formulacija. On se u Jutarnjem programu TVCG izvinio svim ženama i dodao da je shvatio šta je kazao tek kad je izgovorio rečenicu.

„Sve je počelo kada je koleginica Božena Jelušić počela da iznosi podatke o procentu žena u politici i u biznisu. Ja sam samo želio da kažem da je to iz razloga zato što žene imaju tu svoju ulogu da su majke i baš zbog toga da se nakon rađanja i podizanja djece odlučuju za neka takva zanimanja koja zahtijevaju veću posvećenost“, izjavio je Vučinić.

On kaže da su mnogi shvatili šta je želio da kaže.

„I otac i majka brinu o djeci tokom cijelog života, ali je veća uloga majke dok su djeca mala. Nespretna je fotrmulacija“, dodaje on.

Kaže da su njegova porodica i prijatelji znali da on ne misli ono što je izgovorio.

“Nekada shvatite šta ste rekli tek kad izgovorite. Prva osoba koja je bila do mene je koleginica koja se nije pronašla, ali je morala da se ogradi na neki način od toga“, kazao je Vučinić.

Njegova koleginica Zdenka Popović kaže da poznajući Vučinića zna da je to samo bila nespretna formulacija.

„Smatram da je on neko ko je suviše mlad da bi spoznao snagu riječi i koliko je nekada potrebno razmisliti pa reći. Ja se nisam pronašla u tim riječima. Dugo sam u politici, sticajem okolnosti samostalno sam brinula o djeci. Oni su sad odrasli ljudi, ali sam se trudila da sve svoje  vrijeme posvetim djeci i oni su mi uvijek bili prioritet“, kaže Popović.

Ističe da se njena djeca nisu osjećala zapostavljenim zbog njenog zanimanja.

Vučinić je kazao da nije čuo da su se žene tako pobunile zbog onih koje su morale da potpisuju ugovor da neće ostati trudne tri godine nakon zasnivanja radnog odnosa, zbog onih koje su dobile otkaze zbog trudnoće, kao zbog njegove izjave. 

„Ja sam član Odbora za rodnu ravnopravnost i želim da doprinesem, ako su neke žene sposobnije u politici ili bilo kojem biznisu, da se ne ograničavamo bilo kakvim procentima. Želim ovim putem da se izvinim, posebno samohranim majkama koje su se ipak bavile djelatnostima koje se mogu nazvati biznisom, koje su bile aktivne, ali pitanje je kojim intenzitetom majka djece predškolskog uzrasta može da se bavi bilo kojom djelatnošću. Čak su mi neke majke rekle da im je i osam sati pogubno za ono što žele da urade sa djecom“, zaključio je on.

 

  

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније