Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mediabiro/Pobjeda ]

19. 01. 2021. 20:05   >>  20:06 11

SASLUŠAN IGUMAN

Uprkos zabranama plivali za časni krst

Uprkos zabrani okupljanja, kao i najavama iz MCP, u više crnogorskih gradova organizovano je plivanje za časni krst. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici zatražilo je da se prikupe izjave od sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske povodom današnjeg plivanja za časni kst. Na informativni razgovor pozvan je iguman manastira Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici, Danilo Romanov, koji je prisustvovao plivanju za časni krst na Skalinama.

Romanov je u izjavi za portal Pobjeda kazao da je na Skaline došao na sopstvenu inicijativu, te da je to uradio jer nije želio da se prekida dugogodišnja tradicija.

"Savjest i sveštenička dužnost su mi kazali da to uradim, a tako nas je učio naš pokojni dobri mitropolit Amfilohije", istakao je Romanov.

On je naglasio da nikog nije pozvao da pliva za časni krst.

"Nisam pozivao ljude i nigdje nisam objavio da ću tamo da prisustvujem. Samo sam želio da se tradicija ne prekida i da tom činu prisustvujem kao sveštenik. Pošao sam sa namjerom da sam bacim krst i otplivam za njega, ali tamo je već bilo oko 40 ljudi, koji očigledno takođe drže do tog dogđaja",  kazao je Romanov.

Ranije su iz MCP saopštili da ovogodišnje Bogojavljenje neće pratiti tradicionalno plivanje za Časni krst.

Ipak, više desetina građana Bijelog Polja prisustvovalo je tradicionalnom plivanju za časni krst. Isto se dešavalo i u Podgorici, Beranama i još nekim gradovima.

Da je ovo jedan od najvećih hrišćanskih praznika smatra Marko Drobnjak koji je ove godine prvi doplivao do časnog krsta u Bijelom Polju.

"Na ovaj dan se krstio naš Gospod Isus Hrist, u koga mi najviše vjerujemo. Mislim da narod treba da se više vrati crkvi. To bi za sve nas u stvari bilo najpoželjnije jer smo se mnogo odaljili od Boga. Bog je uvijek tu sa nama, da nam pomaže i u dobru i u zlu i nikad ne treba da zaboravimo na njega", poručio je Drobnjak.

Podgorička policija je danas na Skalinama u Podgorici zatekla više sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske i građana koji su učesvovali u plivanju za časni krsta, kao i građane koju su taj događaj posmatrali. Okupljeni su time prekršili propisane epidemiološke mjere, saznaje nezvanično CdM u policiji.

“Na Skalinama, na obali rijeke Morače, policajci su danas zatekli sveštenstvo MCP i to dva sveštenika i jedno crkveno lice, kao i 18 osoba koje su se tradicionalno uključile u plivanje za časni krst, povodom vjerskog praznika Bogojavljenje. Tom prilikom, oko 40 građana je posmatralo ovaj događaj”, kazali su CdM-u iz policije.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније