Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 01. 2021. 13:43 >> 13:48
1

VEBER I MITROVIĆ

Njemačka će pomoći CG u upravljanju otpadom

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber povrdio je da će ta zemlja I Ambasada ostati pouzdan partner Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, posebno u pogledu podrške ispunjavanju mjera iz Poglavlja 27 kroz pitanja upravljanja otpadom i otpadnim vodama, ali i u oblasti energetske efikasnosti i prostornog planiranja.

To je saopšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nakon sastanka ministra Ratka Mitrovića sa ambasadorom Veberom.

Ministar Mitrović je podvukao značaj saradnje sa Ambasadom SR Njemačke i naglasio potrebu njenog intenziviranja, posebno u pogledu pronalaženja rješenja za “opstanak” ulcinjske Solane.

“Ministar je saopštio da očekuje intenziviranje saradnje I podrške njemačkih stručnjaka i u oblasti energetske efikasnosti. On je ambasadoru predočio ideje o organizovanju ekoloških akcija, kako bi se, kroz različite vrste poduhvata, radilo na tome da Crna Gora opravda epitet ekološke države”, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar za urbanizam Aleksandar Ašanin informisao je ambasadora da je jedan od prioriteta Ministarstva izgradnja nacionalnog informacionog sistema o prostoru, što je neophodan preduslov za izradu kvalitetnijih prostornih planova i obaveza Crne Gore prema Evropskoj uniji u skladu sa INSPIRE direktivom.

“Ašanin je naglasio da Ministarstvu predstoji ozbiljan posao da, u saradnji sa javnim preduzećima, lokalnim samoupravama I stručnim institucijama, uspostavi bazu podataka koja će koristiti ne samo planerima, nego I drugim strukama i institucijama, i koja će kao centralizovan sistem pružati cjelovite informacije o prostoru”, navodi se u saopštenju.

Za taj posao su neophodna posebna programerska znanja, pa bi pomoć njemačkih stručnjaka bila više nego dobrodošla, rekao je Ašanin.

 On je, takođe, napomenuo da je u oblasti prostornog planiranja Crnoj Gori potrebno usvajanje novih planerskih instrumenata.

“U tom smislu, razmjena iskustava sa relevantnim institucijama u Njemačkoj koje se bave prostornim planiranjem i urbanizmom za nas bi bila veoma korisna”, izjavio je Ašanin.

Ambasador Veber je povrdio da će SR Njemačka i Ambasada ostati pouzdan partner Ministarstva.

“Posebno u pogledu podrške ispunjavanju mjera iz Poglavlja 27 kroz pitanja upravljanja otpadom i otpadnim vodama, ali i u oblasti energetske efikasnosti i prostornog planiranja. Ambasador se saglasio sa predlogom da se inicira potpisivanje Zajedničkog sporazuma o saradnji između ministarstava ekologije Crne Gore i SR Njemačke”,navodi se u saopoštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније