Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 01. 2021. 16:16 >> 16:17

KORDIĆ-SANTANDER

Prava djece važan dio procesa pristupanja EU

Kroz proces pristupanja EU, reformišemo naše društvo kako bi svako dijete u Crnoj Gori imalo bezbrižno djetinstvo i uslove za razvoj kao što to imaju djeca u najrazvijenijim državama EU, istakla je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

Ona je poručila da stvaranje svih preduslova za kvalitetan razvoj djece predstavlja ulaganje u zdravu budućnost društva i da je to jedan od prioritetnih zadataka ove Vlade.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o saradnji UNICEF-a sa Kancelarijom za evropske integracije na podršci Crnoj Gori u postizanju ključnih mjerila za pristupanje Evropskoj uniji koji se odnose na prava djeteta, kao i podršci u sprovođenju IPA sredstava.

Kordić je naglasila da su prava djece veoma važan dio procesa pristupanja EU i da su obaveze iz ove oblasti dio Akcionog plana Vlade Crne Gore za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, gdje je posebno istakla značaj usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i garantovanja prava djeteta u pravosuđu.

Takođe je podsjetila na veliki broj nacionalnih strateških dokumenata koji tretiraju ovu oblast, a čija efikasna i kvalitetna primjena vodi unapređenju stanja u ovoj oblasti.

Kada je riječ o realizaciji IPA podrške, Kordić je upoznala sagovornika da je Crna Gora uspješno započela programiranje nove finansijske perspektive IPA 2021-2027 (IPA III), te da su tokom juna 2020, Evropskoj komisiji podnijeti početni predlozi projekata za finansiranje kroz programe IPA 2021-2022.

U svijetlu suočavanja sa posljedicama pandemije koronavirusa, glavna pregovaračica je zahvalila na podršci UNICEF-a koji će saradnjom u okviru programa IPA 2018 pomoći institucijama da sprovedu dalje reforme u oblasti ranog razvoja djece i unaprijede kvalitet javnog zdravlja u kontekstu epidemije.

Huan Santander je istakao da se UNICEF raduje značajnom napretku Crne Gore u usvajanju evropskih standarda i približavanju članstvu u EU.

Poručio je da će UNICEF nastaviti da podržava reforme Vlade Crne Gore koje doprinose stvaranju društva jednakih prava i mogućnosti za svako dijete sa fokusom na one koji su najugroženiji. U tom kontekstu je posebno ukazao na važnost refome sistema socijalne i dječije zaštite kao i sistema obrazovanja, s ciljem unapređenja životnog standarda za svako dijete u Crnoj Gori i omogućavanja svoj djeci da dostignu svoj puni potencijal.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ostvarenom projektnom saradnjom i izrazili spremnost za njenim intenziviranjem u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније