Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

21. 01. 2021. 06:46 >> 08:01
1

FORMIRALI PREDMET

SDT izviđa ima li propusta u nabavci vakcina

Specijalno državno tužilaštvo preduzima sve radnje i aktivnosti kako bi provjerilo tvrdnje koje je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović iznijela na pres-konferenciji 11. januara, povodom nacionalne strategije o imunizaciji, kada je saopštila da je zbog ozbiljnih propusta njenog prethodnika Kenana Hrapovića došlo do zastoja u pregovorima o nabavci vakcina, čime je ugroženo javno zdravlje, piše Dan.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je za taj list da je tim povodom formiran predmet i da je postupak u fazi izviđaja, te da će ovo tužilaštvo u najkraćem roku provjeriti sve navode aktuelne ministarke zdravlja, prikupiti dokaze i odrediti se prema njima.

Danu je prethodno iz Osnovnog državnog tužilaštva odgovoreno da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici kontinuirano prati medijska izvještavanja i javne nastupe javnih funkcionera i uvijek po službenoj dužnosti reaguje kada ocijeni da su u izvještavanjima i nastupima iznijeti ne samo osnovi sumnje, već i indicije da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti iz njegove stvarne nadležnosti. U konkretnom to nije slučaj, a s obzirom da se u javnom nastupu ministarke zdravlja eventualno ukazuje na nepravilan i nezakonit rad bivšeg ministra zdravlja i direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, može se raditi o krivičnom djelu iz stvarne nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, koje je nadležno za krivično gonjenje javnih funkcionera za krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, navedeno je u odgovoru koji je Danu uputio Vukas Radonjić, državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Ministarka zdravlja je tokom pomenute konferencije za novinare saopštila da je njen prethodnik Kenan Hrapović odgovorio samo na prvi mejl poljske ambasade, upućen 18. avgusta 2020.

Poljska ambasada je 20. avgusta poslala novi mejl sa dodatnim objašnjenjem i pitanjima, ali bivši ministar nije smatrao da je na njih neophodno odgovoriti.

Borovinić Bojović je kazala da se poljska ambasada obratila novom sazivu vlade 31. decembra prošle godine, a istog dana im je odgovoreno i sklopljen je dogovor.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније