Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 01. 2021. 13:25 >> 17:55
8

SNP I BOŠNJAK APELUJU

Propisno kazniti "crtača" karikature Vesne Bratić

Socijalistička narodna partija SNP i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak, apelovali su na Vladu Crne Gore i na nadležne da otkriju “crtača” karikature ministarke Vesne Bratić, koja kruži društvenim mrežama i kazne ga propisno, kako bi bio primjer onima koji namjeravaju da nastave istim putem, navodi se u saopštenju.

 

SNP, kako su kazali, najoštrije osuđuje histeriju koja je uhvatila one koji su protiv nove vlasti i koji na svaki način pokušavaju da unize i ponize one koje je narod izabrao 30. avgusta na parlamentarnim izborima.

“Naime, već neko vrijeme društvenim mrežama kruži neprimjerena i vulgarna ilustracija koja u najgorem svijetlu prikazuje najprije ženu, u ovom slučaju ministarku Vesnu Bratić. Ovo nedjelo se ne može nazvati karikaturom , kako pokušavaju da je opravdaju vladomrsci, jer karikatura predstavlja umjetničko djelo, a ovo je najprizemnija fotomontaža ili jeftina ilustracija s namjerom da uvrijedi i ponizi. U ovom slučaju ministarku Bratić i sveštentstvo naše crkve. Čak bi i čuveni francuski satirični list  Šarli Ebdo “ovo” nazvao gadošću”, kazali su iz SNP-a.

Očekuju da će nadležni državni organi reagovati.

“Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru I granicu dobrog ukusa. Ne želite podjele, ne želite mržnju, a sami ih izazivate”, navodi se u saopštenju.

SNP apeluje na nadležne da otkriju “veselog crtača” i kazne ga propisno, kako bi bio primjer onima koji namjeravaju da nastave istim putem, da to ne mogu činiti.

“I na kraju, iskrene čestitke na hrabrosti Vesni Bratić koja od svog imenovanja za ministarku u Vladi trpi gotovo svakodnevne brutalnosti od strane onih koji se ne mogu pomirriti sa činjenicom da više nisu na vlasti i da je ovo jedna nova Crna Gora. Ipak će morati da se na to naviknu. Što prije, to bolje po njih”, zaključuju iz SNP-a.    

I potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak najoštrije je osudila napade na ministarsku Bratić.  

"Da je Crna Gora dotakla moralno dno zahvaljujući odlazećem režimu potvrđuje, malo je reći, ogavna karikatura kojase plasira na društvenim mrežama, a odnosi se na ministarku Bratić. Rukopis DPS i navodnih branilaca države koju su krojili po sopstvenim interesima, više je nego očigledan. Prvo su ministarki Bratić crtali metu vodeći u kontinuitetu najbrutalniju kampanju protiv nje na njima bliskim medijima, nakon čega je očekivano uslijedio i fizički napad, a sad se poseglo za najbizarnijim stvarima", navodi se u saopštenju Bošnjak.

Kako ističe, može se politički slagati ili ne slagati sa nekim, mogu se kritikovati stavovi, ali ne mogu se na ovaj najmizerniji način atakovati na jednu ženu, univerzitetsku profesoricu.

"Ako se DPS ne ogradi i oštro ne osidu ovo, jasno je da su oni ti, koji stoje iza ove sramote. Anonimni 'heroji' na društvenim mrežama samo su refleksija kontinuirane kampanje koja se mjesecima vodi protiv Bratić. Te ljudske mizerije su samo instrument u rukama odlazećeg režima, koji ne može da se pomiri sa gubitkom sinekura i političke moći koja im je služila kao zaštita za nelegalno stečeno bogatstvo. Pozivam državno tužilaštvo da odmah odreaguje i da najstrožije kazni autore ove ogavne karikatire", ističe Bošnjak.

Ona je pozvala NVO sektor koji se bavi ljudskim pravima da osude ovaj čin, jer se ne smije dozvoliti da nam se ikada ponovi kampanja koja se vodila protiv NVO aktivistkinje Vanje Ćalović, a sad malo modifikovano, ali vrlo slično i protiv ministarke.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније