Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 01. 2021. 14:55 >> 14:54

HERCEG NOVI

Pas tragač unaprijedio efikasnost novskih vatrogasaca

Služba zaštite i spašavanja Herceg Novi jedina je u Crnoj Gori koja ima K-9 tim, tačnije obučenog psa tragača i sertifikovanog vodiča. Sada već čuveni Reks je tokom proteklih godina učestvovao u brojnim akcijama i vježbama u zemlji i regionu, te pokazao koliki značaj psi tragači imaju u pronalasku osoba i spašavanju života.

Iz Opštine Herceg Novi navode da iz tog razloga, novska Služba planira da u saradnji sa nevladinom organizacijom ”Udruženje spasilačkih pasa Crne Gore” nabavi i obuči još jednog psa tragača, a u tome će imati podršku Opštine Herceg Novi.

"Nabavkom još jednog psa tragača i dodatne opreme za rad K-9 tima, Herceg Novi će u narednom periodu dodatno ojačati svoj sistem zaštite i spašavanja, istaknuto je tokom sastanka predstavnika Opštine, nadležne Službe i 'Udruženja spasilačkih pasa Crne Gore'. Kako je zaključeno, ovaj potez je od izuzetnog značaja za Herceg Novi kao pretežno brdsko-planinsku opštinu, kao i za druge gradove u Crnoj Gori kojima novski spasioci pomažu. Posljednja potvrda za to stigla je nedavno, kada su tokom akcije u Pljevljima pas Reks i vodič za oko 30 minuta pronašli ženu za kojom se tragalo dva dana", navodi se u saopštenju.

Ističu da je novska Služba jedina u zemlji koja ima sertifikovanog instruktora sa međunarodnom licencom za obuku spasilačkih pasa i njihovih vodiča. To, kako ističu, otvara mogućnost da se u Herceg Novom obučavaju timovi iz cijele zemlje, te da se stalno nadograđuje nivo znanja i spremnosti K-9 timova, koje čine spasioci-vodiči i njihovi psi.

"Upravo pripadnici ove Službe su osnovali nevladinu organizaciju 'Udruženje spasilačkih pasa Crne Gore', sa namjerom da podstaknu obuku što većeg broja K-9 timova u našoj zemlji i pomognu kolegama u drugim opštinama, te da sarađuju sa službama u regionu", navodi se u saopštenju.

Belgijski ovčar Reks postao je dio tima novske Službe zaštite i spašavanja prije gotovo četiri godine. Iz Opštine ističu da je od tada unaprijedio kvalitet, brzinu i sigurnost prilikom akcija spašavanja iz ruševina i sa nepristupačnih terena, a što je, kako su kazali, posebno važno u situaciji kada svjedočimo čestim i jakim zemljotresima u okolnim državama.

"Ruševine mogu nastati i uslijed nekvalitetne gradnje, odrona, eksplozija, a praksa i urađene analize pokazali su da u tim slučajevima jedan pas tragač na terenu može zamijeniti i do 25 ljudi. Takođe, u slučaju potrage za nestalim osobama spasilački psi mogu biti dio tima koji čini odlučujuću razliku između života i smrti", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da psi tragači već duže vrijeme zauzimaju ključne pozicije u službama spašavanja širom Evrope i svijeta.

"Pas je punopravni član tima i učesnik intervencije. Kao što vodič ima odgovarajuću zaštitnu opremu, tako i pas mora da ima pseći alpinistički pojas, zaštitne cipele za zaštitu od stakla, a po potrebi i GPS ogrlicu", navodi se u saopštenju.

Obuka spasilačkog tima je, kako su kazali, zahtjevna i traje minimalno dvije godine.

"Osim osnovnih kinoloških znanja, spasioci-vodiči moraju biti specijalisti u spašavanju iz ruševina na nepristupačnim terenima i imati znanja iz alpinizma i prve pomoći, jer se sve tehnike međusobno prepliću. Dobijanjem licence ne završava proces obuke i školovanja, već su potrebni konstantni trenizi i vježbe kako bi spasilac-vodič i njegov pas održavali i poboljšavali postignuti nivo obuke", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније