Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2021. 12:20 >> 12:20

CGO

Dan novinara da bude povod za ponos, a ne brigu

Uoči 23. januara – Dana novinara Crne Gore, Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestita svim novinarima/kama u Crnoj Gori njihov dan uz nadu da će njihova bezbjednost biti neupitna, kao i da će im se brzo poboljšati ekonomski položaj.

Iz CGO ističu da je sloboda medija temelj svakog demokratskog društva, a bez novinara koji izvještavaju bez opasnosti po život i ekonomske ugroženosti, kako su kazali, nema napretka za zajednicu u cjelini.

U izazovima sa kojima se suočava crnogorsko društvo, uloga novinara, kako su kazali, jeste da ostanu privrženi profesiji, bez obzira ko drži poluge moći.

"Profesionalni integritet novinara se ogleda u objektivnom informisanju koje doprinosi rasvjetljavanju načina donošenja i kvaliteta odluka od javnog interesa, zatim afirmaciji ljudskih prava i sloboda, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i izgradnji političke kulture u kojoj će se javni diskurs zasnivati na činjenicama. Obaveza je novinara da se kredibilnim izvještavanjem suprotstave bilo kakvim unutrašnjim i spoljnjim manipulacijama različitih interesnih grupa i da vode računa o javnom, a ne partikularnom interesu", navodi se u saopštenju koordinatora za razvoj Damir Nikočević.

U vremenu dezinformacija i lažnih vijesti, novinar je, kaže Nikočević, ključni regulator sadržaja koji se pruža javnosti.

"Ni najbolja samoregulatorna i regulatorna tijela nisu dovoljno jaki mehanizmi ukoliko nema novinara sa integritetom koji su spremni da zaštite dostojanstvo svoje profesije", navodi se u saopštenju.

CGO očekuje da nova Vlada Crne Gore prioritetno radi na unaprjeđenju položaja novinara.

"To podrazumijeva brze i efikasne istrage napada na novinare, počev od do danas nerasvijetljenog ubistva glavnog i odgovornog urednika 'Dana', Duška Jovanovića, zatim osiguravanje dosljedne primjene duha i slova Zakona o medijima i stvaranje pretpostavki za nezavisan Javni servis RTCG oslobođen neprimjerenog političko-partijskog uticaja", navodi se u saopštenju.

Iz CGO ističu da će nastaviti da kroz saradnju sa novinarima pomoći proces demokratizacije u Crnoj Gori uz nadu, kako su kazali, da će se Dan novinara Crne Gore moći čestitati bez podsjećanja na njihov nezasluženo loš položaj u društvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније