Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2021. 13:11 >> 13:13

NVO "35 MM"

"Novinari se i dalje tretiraju kao potrošna roba"

Biti novinar/ka u Crnoj Gori, danas znači raditi posao od kojeg se ne može pristojno živjeti i raditi, u iluziji da će dizanje glasa protiv takvog statusa ubuduće biti horsko, a ne solističko, poručuju u NVO "35 mm", a povodom Dana novinara.

"Teško je govoriti o bilo kakvom napretku kada su u pitanju uslovi u kojima novinari rade, jer i ovaj Dan novinara crnogorski nosioci javne riječi dočekuju u atmosferi u kojoj izvještavaju onako kako ih 'pravila kuće' i pritisci sa različitih strana navode, a rijetko onako kako nalažu pravila struke", navode u saopštenju.

Aktuelna pandemija koronavirusa, kažu, uticala je na čitav svijet, pa i na rad novinara/ki u Crnoj Gori.

"Posao novinara/ke i 'jurenje' za informacijama se od marta prošle godine odvija u skladu sa epidemiološkim mjerama, dok je terenski rad manje zastupljen, no, ipak, prisutan i rizičan. Od same pojave pošasti, novinari/ke su pravovremenim informisanjem spriječavali širenje infekcije lažnim informacijama, koja nije manje opasna od samog virusa. Neophodno je da sistem pokaže spremnost da vrati dostojanstvo ovoj profesiji, kako u smislu bezbjednosti novinara, tako i ekonomskog statusa. Zato bi nova vlast trebalo mnogo više da radi na unapređenju položaja novinara koji se danas često tretiraju kao 'potrošna roba', kao i na njihovoj zaštiti na način što će se poštovati standardi i usvojiti najbolje prakse država članica EU", poručuje urednica medijskih programa u NVO "35 mm" Milica Đokđurić.

Kako dodaje, nerasvijetljenost ubistva Duška Jovanovića, pokušaji ubistava Olivere Lakić i Tufika Softića, hapšenje novinara, obračun sa neistomišljenicima, finansijski pritisci, slaba samoregulacija samo su neki od razloga koji im ne daju povoda da kolegama čestitaju 23. januar – Dan novinara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније