Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2021. 21:38 >> 21:38
1

BEČIĆ-OSMANI

"Dijelimo viziju zajedničke evropske budućnosti" 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija, koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici. Bečić je naglasio da dvije zemlje imaju zajedničku prošlost, ali i istovjetnu viziju budućnosti u pogledu evroatlantizma i dostizanja evropskih vrijednosti.

Imajući u vidu bliskost dvije države, kao i činjenicu da je jačanje regionalne saradnje jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, predsjednik Skupštine je izrazio snažnu podršku evropskoj aspiraciji Sjeverne Makedonije, uz spremnost i otvorenost na pomoći u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

Kako naglašavaju u saopštenju iz Kabineta predsjenika Skupštine, Bečić je ocijenio da važnu sponu između dvije prijateljske države predstavlja naša dijaspora u Sjevernoj Makedoniji, kao i makedonska dijaspora u Crnoj Gori.

Makedonski šef diplomatije Osmani zahvalio je ovom prilikom na crnogorskoj podršci članstvu Sjeverne Makedonije u NATO, uz ocjenu da pripadnost Sjevernoatlantskom savezu doprinosi političkoj i ekonomskoj predvidljivosti, kao i većoj stabilnosti i sigurnosti našeg regiona. 

Govoreći o evropskoj perspektivi Sjeverne Makedonije, Osmani je podijelio pozitivna očekivanja u pogledu otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom. Saglasni da postoje mnogobrojni neiskorišćeni potencijali u oblasti ekonomije, sagovornici su razmijenili mišljenja o načinima efikasne privredne saradnje, uz neophodnost unapređenja saobraćajne povezanosti dvije države.

"Došlo je vrijeme da nove generacije utemelje politiku kooperacije, tolerancije i međusobne pomoći, te da uspješna regionalna saradnja doprinese slobodnom protoku roba, ljudi i kapitala“, zaključio je Bečić.

Bečić i Osmani su razgovarali i o mehanizmima saradnje između dvije skupštine i značaju koji parlamentarna diplomatija pruža ukupnim bilateralnim odnosima. 

Sastanku su prisustvovali crnogorska ambasadorka u Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović i makedonski ambasador u Crnoj Gori Mihajlo Trpkoski. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније