Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2021. 17:12 >> 17:13
1

BOGDANOVIĆ-POPA

Otvoreni za predloge opozicije, ali opstrukcije zabrinjavaju

Predsjednik Kluba poslanika “Demokrate – Demos – Mir je naša nacija”, Boris Bogdanović, susreo se danas u Skupštini Crne Gore sa šeficom delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom i upoznao je sa naporima ovog Kluba da bude otvoren za sve predloge parlamentarne opozicije, ali i sa opstrukcijama te strane koje se ogledaju u bojkotu sjednica Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela.

Bogdanović je saopštio da je Klub poslanika, čiji je on predsjednik, prihvatio zahtjev parlamentarne opozicije da premijer dostavi svoj ekspoze tri dana prije sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je izabrana Vlada, što do sada nije bio slučaj. Osim toga, predsjednici svih klubova poslanika, i vlasti i opozicije, zajednički su uputili zahtjev Vladi da im dostavi kompletnu dokumentaciju u vezi sa zaduženjem Crne Gore, dok je zajednički, od svih klubova poslanika, podnesen i prvobitni predlog odluke o dopunama Poslovnika kojima se uvodi institut učešća poslanika u radu sjednice Skupštine Crne Gore na daljinu.

"Zabrinjavaju opstrukcije opozicije koje se ogledaju u bojkotu sjednica Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela, u skandaloznim opstrukcijama DIK-a, i kroz prvorazredni skandal u djelovanju Ustavnog suda Crne Gore, koji je po prvi put u istoriji zahtijevao od Skupštine da u roku od 15 dana dostavi odgovor i prateću dokumentaciju povodom predloga za ocjenu ustavnosti akta koji je donijela Skupština, i to još u periodu vanrednog zasijedanja, kada je prvobitno određeni rok od 15 dana i teoretski nemoguće ispoštovati", navodi se u saopštenju Demokrata.

Poslanik Bogdanović je posebno upoznao ambasadorku sa višestrukim negativnim posljedicama koje su nastupile ne proglašenjem zakona koje je Skupština Crne Gore usvojila na sjednici od 28. decembra.

Posebno je istakao da je licemjerno od opozicije da pred Ustavnim sudom pokreće postupke za ocjenu ustavnosti akata čiji je predlagač Vlada ili parlamentarna većina, a ne podnosi predloge za akte čiji su predlagači bili funkcioneri sadašnje opozicije, poput planova regulatornih agencija, sa čijim poslovanjem, rukovodstvom i zaradama se ne slaže.

Bogdanović je naglasio da se svako nerazumijevanje parlamentarne većine i opozicije rješava dijalogom, te da je u periodu tranzicije vlasti dijalog najveći državni interes.

Popa je ukazala na značaj kontinuiranog dijaloga vlasti i opozicije, naročito u oblasti ključnih reformi koje zahtijevaju zajedničko angažovanje i dodatne rezultate kako bi Crna Gora dalje napredovala u procesu pristupanja EU.

U tom smislu, ambasadorka Popa je istakla da je ohrabrena dijalogom tri predsjednika.
Ukazala je, takođe, na značaj nastavka dijaloga predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti sa medijskom zajednicom i civilnim društvom, u cilju kompletiranja reforme medijskog zakonodavstva, u skladu sa evropskim standardima.

Sastanku su prisustvovali i Plamena Halačeva, šefica Sekcije za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji, i Vlado Dedović, savjetnik za politička i pravna pitanja u Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније