Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 01. 2021. 08:13 >> 11:38
6

KRIVOKAPIĆ

"Cilj sloboda i depolitizacija novinarstva"

U danu kada obilježavamo značajan jubilej, 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, odajemo posebno priznanje poslenicima javne riječi, koji su bili i ostali, hrabri učesnici i hroničari svih istorijskih vrtloga i bura, poručio je premijer Zdravko Krivokapić i čestitao Dan novinara Crne Gore.

Mediji, kako kaže Krivokapić, imaju neosporno važnu ulogu u društvu, kreirajuću moć i snažan uticaj na razvoj naše demokratije, liberalizma, emancipacije, inkluzivnosti, pluralizma, kao i na ukupan napredak države.

"Ozbiljnost društvenih iskušenja u kojima se nalazimo i naš odgovoran odnos prema tim zbivanjima, obavezuju nas da u našem medijskom okruženju prepoznamo medije i novinare koji savjesno obavljaju svoju misiju, ali i one koji zloupotrebljavaju zakonom zagarantovan slobodan medijski prostor. Vlada želi da svaki novinar ponaosob odgovorno nosi slobodu koja mu se jemči i čuva je neukaljanom profesionalnom čašću i etikom", poručio je Krivokapić.

Obaveza i namjera Vlade je da, kako ističe premijer, sa ostalim društvenim subjektima, aktivno učestvuje u obezbjeđivanju uslova za nesmetano obavljanje novinarske profesije.

"U tom smislu, uvijek ćemo imati na umu novinarke i novinare, a naše neponovljive sugrađane i sugrađanke, koji su podnijeli žrtve veće od samoga života i koji su se ugradili u ono što danas možemo nazvati, hrabro, nepotkupljivo, tačno i neprocjenjivo crnogorsko novinarstvo. Naravno da ćemo imati na umu i sve okolnosti pod kojima su se zločini nad novinarima i njihovom riječju dešavali i da ćemo uložiti sve napore da takav društveno - politički i životni kontekst nikada više ne uhvati svoje korijene i zagospodari našim sudbinama", naveo je premijer.

Uvjerava sve djelatnike javne riječi da je politika Vlade, kako kaže, evropska agenda, te da će predano raditi na unapređenju ambijenta za slobodan i nesmetan rad medija.

"Sloboda i depolitizacija svih profesija, od kojih danas posebno ističemo novinarsku, jedan je od naših ključnih ciljeva i preduslov zdravog društva. U ime Vlade Crne Gore i u svoje lično ime, svim poslenicima javne riječi čestitam 23. januar, Dan novinara Crne Gore", zaključio je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније