Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 01. 2021. 09:20 >> 09:20
5

BEČIĆ

Novinari da uživaju sva prava i slobode

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je 23. januar - Dan novinara Crne Gore.

„Povodom Dana novinara Crne Gore, 23. januara, u ime Skupštine Crne Gore i svoje ime, čestitam svim medijskim poslenicima njihov dan, sa željom da novinarska profesija dostigne nivo ugleda koji uživa u demokratskim i civilizovanim zemljama svijeta”, naveo je Bečić.

Još od druge polovine 19. vijeka, novinarstvo je, kako kaže Bečić, nerazdvojan dio javnog i obrazovnog života Crne Gore, bilježeći i za generacije čuvajući spomen na sva dešavanja burnih epoha kroz koje su zemlja i građani prolazili.

“Nakon više od 150 godina svoga postojanja, novinarska profesija u Crnoj Gori suočava se sa brojnim izazovima, od socio-ekonomskih, bezbjednosnih, do - u novom tehnološkom dobu u koje smo stupili - pojavi lažnih informacija. Nažalost, napadi na novinare, među kojima se ističu oni na Oliveru Lakić, kao zločin protiv slobodne riječi koji se završio fatalnim ishodom u slučaju Duška Jovanovića, ali i napadi na imovinu medijskih kuća, bili su snažna karakteristika tranzicione epohe u kojoj živimo”, naveo je predsjednik Skupštine.

 Osim potrebe da se do kraja ispita pozadina napada i ubistva i pred lice pravde izvedu njihovi izvršioci i nalogodavci, boriće se kaže Bečić, se da se takvi događaji više ni u naznakama sličnosti ne ponove, već da ostanu u prošlosti.

“Kao posljedica prethodno navedenog, erozija medijskih sloboda snažno je pogodila građane kojima su objektivni mediji i provjerene informacije neophodne, a pravo na istinito izvještavanje zagarantovano. Smatramo da novo doba treba da ojača nastojanja cjelokupne medijske zajednice da se sa izazovima suočava časno i dostojanstveno, njegujući kult istine i pravdoljubivosti kao, ne samo svoj vrhovni cilj, već i sredstvo za postizanje pravovremeno i tačno informisanog građanina i slobodnog društva”, naveo je Bečić.

Postizanje ovog cilja, kako kaže, nemoguće je bez socio-ekonomskog unapređenja života samih novinara, kao osnovnog preduslova njihovog rada, u čemu će im, uvjeren je, pomoći snaženjem institucija sistema.

“Koristim priliku da ohrabrim objektivno i istraživačko novinarstvo, koje je veoma važno za konsolidaciju demokratije kojoj smo posvećeni. Stoga, uvjeren da će novinari u našoj državi u potpunosti uživati sva prava i slobode koja im pripadaju, još jednom čestitam svim medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore”, zaključio je Bečić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније