Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ (Mina) ]

24. 01. 2021. 19:07   >>  19:05 2

TADIĆ - MIJOVIĆ

Osnovane tužbe mogu doprinijeti novinarstvu

Tužbe protiv medija i novinara, ukoliko su osnovane, mogu doprinijeti podizanju standarda u novinarstvu i medijskim slobodama, smatra izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) Milka Tadić Mijović.

Ona je, na pitanje kako gleda na tužbe protiv medija i novinara i koliko one utiču na pojavu autocenzure u medijima, odgovorila da sve zavisi od toga da li su one osnovane ili nijesu.

"Ako su osnovane, ako je neko prekršio kodeks i pravila profesije, svakako mislim da bi tužbe mogle biti značajne za podizanje standarda u medijima i u novinarstvu, što jeste cilj", kazala je Tadić Mijović.

Sa druge strane, kako je navela, ako su tužbe neosnovane, što je najčešće slučaj u Crnoj Gori, one zaista ograničavaju slobodu medija i utiču na autocenzuru

Tadić Mijović smatra da je to jedan od razloga zbog čega je Crna Gora tako nisko kada su u pitanju indeksi slobode medija.

„Znači, ako su tužbe neosnovane, ako dolaze da bi se spriječilo informisanje o značajnim stvarima u društvu, mislim da su one veoma štetne“, istakla je ona.

Govoreći o tužbama sa kojima se i sama suočavala u svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri u listu Monitor, Tadić Mijović je kazala da je veliki broj njih dolazio od moćnih krugova.

„Mi smo u Monitoru puno radili istraživanja o korupciji, kriminalu, o sprezi politike i kriminala, biznisa, politike i kriminala, i često su te tužbe dolazile upravo iz tih krugova. Recimo, među onima koji su mene tužili bila je i sestra predsjednika (Mila) Đukanovića, zatim neki biznismeni koji su bili jako blizu tih krugova moći“, navela je Tadić Mijović.

Prema njenim riječima, za veliki broj tih tužbi imali su problematične presude, i često su morali da plaćamo visoke tužbene zahtjeve, iako su njihovi tekstovi bili zasnovani na činjenicama.

„Međutim, u posljednje vrijeme mnoge od tih tužbi smo uspjeli da dobijemo na Ustavnom sudu, i sada se nešto mijenja situacija. Znači, na višim instancama često se obaraju te tužbe, a dešavalo se i da nas niže instance oslobode, a da nas Viši sud kazni“, kazala je Tadić Mijović.

Ona je naglasila da je, u svakom slučaju, jako važno da se novinari bore za istinu.

„I kad su nepravedno optuženi, i kad ih sudovi, koji su nažalost u velikoj mjeri zarobljeni u Crnoj Gori, kažnjavaju iako nijesu prekršili nijedno pravilo, treba da nastave da se bore, jer ako ne na Ustavnom sudu, imaju šansu u Strazburu“, dodala je Tadić Mijović.

Posebno je, smatra ona, problematično što su zarobljeni oni mediji koji bi trebalo da služe javnom interesu.

„Tu, prije svega, mislim na Javni servis koji to, u stvari, nikad nije ni postao“, dodala je Tadić Mijović.

Na pitanje koliko, po njenom mišljenju, sami mediji, odnosno novinari, svojim neprofesionalizmom i kršenjem novinarskog kodeksa, utiču na pojavu i brojnost tužbi, ona je ponovila da tužbe nekad mogu biti i učinkovite, to jest da mogu podići nivo standarda i medijske slobode.

„Tu sam upravo mislila na medije koji ne poštuju pravila profesije, i koji su prije svega propagandni punktovi ove ili one grupacije. Nažalost, ti mediji postoje u Crnoj Gori, oni stalno krše standarde, često objavljuju stvari koje nijesu istinite, i utiču na to da se pojavljuju tužbe“.

Video prilog nastao je u okviru projekta “Činjenicama protiv tužbi”, koji sprovodi Sindikat medija Crne Gore. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније