Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar ]

25. 01. 2021. 14:20   >>  14:20

POZITIVNO POSLOVANJE

Na računima UCG 14.9 miliona sopstvenih sredstava

Na Univerzitetu Crne Gore, u prethodnoj godini, odgovorno se odnosilo prema finansijskim resursima kojima se upravljalo isključivo namjenski i racionalno, a u isto vrijeme transparentno. To je potvrđeno pozitivnim finansijskim poslovanjem i značajnim ulaganjem u razvojne kapacitete Univerziteta, saopštio je rektor prof. dr Danilo Nikolić.

Opredijeljena budžetska sredstva za prethodnu godinu, navodi Rektor, iznosila su 20.75 miliona eura.

„Ova sredstva potrošena su na sljedeće stavke: zarade zaposlenih (18.8 miliona eura), materijale i usluge (428 eura), komisije za magistarske i doktorske studije za profesore van Univerziteta Crne Gore i nagrađivanje zaposlenih kroz pravilnike (112.416 eura), spoljnu saradnju odnosno plaćanje kliničara i eksterno angažovanih profesora van Univerziteta Crne Gore (1.420.904 eura), vodu i komunalije (16.986 eura), mazut i lož ulje (136.071 eura), električnu energiju (127.895 eura) i otplate iz prethodnih godina u vidu povraćaja školarina studentima magistarskih studija i prirez opštini iz prethodnih godina (51.672 eura)“, kazao je on i dodao da je ukupno potrošeno 20.753.725 eura čime je u potpunosti potrošen budžet koji se dobija od Vlade Crne Gore.

Kada je riječ o sopstvenim prihodima, Rektor kaže da su u prethodnoj godini, iznosili 11.14 miliona eura i odnosili su se uglavnom na naučnoistraživačke projekte i školarine.

„Na kraju godine ostvarili smo pozitivno finansijsko poslovanje tako da na svim računima UCG-a, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine, imamo 14.9 miliona eura sopstvenih sredstava“, pojasnio je Nikolić.

On je istakao da su preduzete brojne aktivnosti u cilju poboljšanja društvenog, profesionalnog i materijalnog položaja zaposlenih na Univerzitetu, među kojima je i izmjena Kolektivnog ugovora kojom je obezbijeđeno povećanje zarada u prošloj godini za devet odsto, a za ovu godinu predviđeno je povećanje od tri odsto.

„Za nagrađvanje naučnoistraživačkih aktivnosti opredijeljeno je 400.000 eura, dok je iz sredstava stambenog fonda opredijeljeno 2 miliona eura za rješavanje stambenih potreba zaposlenih putem dodjele novčanih sredstava po povoljnim uslovima (realizacija Konkursa je u toku). U planu je izgradnja četiri stambena objekta za zaposlene, za šta je dobijena saglasnost Vlade i predat zahtjev resornom ministarstvu da raspiše konkurs za idejno rješenje“, navodi Rektor.

Nikolić kaže da se vodilo računa i o optimizaciji administracije Univerziteta, shodno preporukama Međunarodne institucionalne evaluacije Univerziteta i Ugovora o finansiranju UCG-a sa Vladom Crne Gore.

„U prethodne tri godine smanjili smo broj zaposlenih u administraciji sa 433 na 380, ali smo istovremeno zadržali isti broj nastavnog i istraživačkog osoblja (profesori i saradnici)“, objašnjava on.

U prethodnoj godini, dodaje da su ostvarena značajna ulaganja u modernizaciju i digitalizaciju infrastutrukture Univerziteta Crne Gore.

„Izdvojili smo 1.92 miliona eura za investiciono održavanje objekata, računarsku, nastavnu i naučnoistraživačku opremu, opremanje amfiteatara, učionica, biblioteka i čitaonica, a ubrzali smo i proces digitalizacije Univerziteta“, kazao je Nikolić.

Finansijsko poslovanje Univerziteta, zaključuje Rektor, bilo je u skladu sa zakonskim obavezama, transparentno i javno dostupno na sajtu kroz Finansijske izvještaje, Finansijski plan i Plan javnih nabavki za tekuću godinu.

“Na taj način uz finansijsku efikasnost stvaramo neophodne uslove za kvalitetnu edukaciju, naučnu produkciju, međunarodnu afirmaciju i društveno odgovorno djelovanje Univerziteta Crne Gore, kao centralne institucije crnogorskog obrazovanja, nauke i umjetnosti”, završava Nikolić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније