Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 01. 2021. 16:21 >> 16:35

ŠKOLE PONOVO OTVORENE

I pored staha, najvažniji je povratak u klupe

Učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola od danas su ponovo u klupama. Škole koje nemaju prostora organizovale su kombinovanu online i nastavu u učionici. Roditelji ukazuju da pojedine škole još nemaju precizne rasporede šasova kao i da stariji razredi uglavnom imaju manje od četiri časa dnevno.

Nakon više od deset mjeseci novi početak za sve učenike koji su do sada pratili nastavu od kuće. Pomalo zaboravljena atmosfera u učionici, uzbuđenje i radost obilježili su prvi školski dan.

"Veoma je tesko vratiti se ovakvom živom načinu učenja, online nastava je predstavljala vječnost. Danas osjećam posebno kao da je prvi septembar", kaže Jovana, učenica 2. razreda Gimanzije "Slobodan Škerović".

"Vraćanje u školu predstavlja novi početak kao da opet krećem u 1. razred. Iako se poštuju sve mjere ljepše je pohađati nastavu uživo", kaže Andrija, učenik 2. razreda Gimanzije "Slobodan Škerović".

"Bila sam uzbuđena kao malo dijete nedostajala mi je atmosfera gimnazija i pozanata lica", ističe Anđela, takođe učenica 2. razreda Gimanzije "Slobodan Škerović".

"Ništa ne može zamijeniti živu riječ ja se zaista radujem povratku, a koliko mogu da vidim i oni su srećni što su se konačno vratili u školu", kaže profesorica Lela Korać Rajčevski.

U podgoričkoj gimnaziji odlučili za model da se svi krenu u školu ali da se đaci uvode postepeno.

"Ne kreću svi đaci u smjenu u isto vrijeme. Imamo trista đaka u školi u isto vrijeme, imamo 2000 đaka tako da smo morali da pristupimo tom uvođenju đaka. Škola je zaživjela nije kao prije mjera, nema gužve nema u dvorišitu ali približavamo se prvobitnom stanju", kaže Mladen Janković, ICT koordinator Gimnazije "Slobodan Škereović".

U Osnovnoj školi "Maksim Gorki" ima dovoljno prostora tako da svi učenici pohađaju nastavu u školi, podijeljeni u dvije smjene.

"Jedini problem bio je organizovati ulazak, to smo riješili da po dva razreda ulaze na pola sata. Tako da imamo 8 ulazaka i 8 izlazaka djeca se ne susreću u školskom dvorištu", navodi direktorka OŠ "Maksim Gorki". Snežana Irić.

Izborni predmeti u srednjim školama i pojedini predmeti po potrebi u osnovnim školama organizovaće se online. Potrebno je vrijeme da se novom sistemu nastave prilagode svi, ukazuju u Udruženju roditelji.

"Zbog toga što je sistem takav da će online nastava morati da se kombinuje sa nastavom u školama i ono što nam ukazuju da broj časova za starije razrede nije četiri već manji i da nemaju sve škole rasporede precizne i jasne", kaže Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji

I pored početnih problema i prirodnog straha od zaraze i učenici i profesori, saglasni su da je najvažnije da su se vratili onamo gdje se najbolje osjećaju - u učionice.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније