Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 01. 2021. 17:03 >> 17:10

"PREVENTIVNO REAGOVATI"

Zabrinjavajuće vršnjačko nasilje u Baru

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta izrazilo je zabrinutost povodom najnovijeg slučaja vršnjačkog nasilja u Baru, koji se dogodio van školskog okruženja. Apelovali su na sve društvene aktere, posebno djecu, roditelje i škole, da koriste sve dostupne mehanizme za prevenciju, prijavu i suzbijanje ove društvene pojave.

Napomenuli su da je vršnjačko nasilje višestruk problem koji je potrebno sagledati sa psihološkog, sociološkog i pedagoškog aspekta.

''Svaka pojava nasilja među djecom ili nad djecom, bilo u školskom okruženju ili van njega, poražavajuća je kako za cijelo društvo, tako i za ministarstvo koje u svom fokusu ima obrazovanje djece i stvaranje sigurnog i podsticajnog okruženja'', navode u saopštenju.

Oni su istakli da je na ovom polju posljednjih godina mnogo učinjeno, no kao društvo moraćemo još da radimo na tome da svi koji su uključeni u ovaj proces uzmu aktivnu ulogu i dio svoje odgovornosti, počev od roditelja, škole, medija, same djece, pa do nadležnih institucija.

''Kada je riječ o nasilju u školskom okruženju, Ministarstvo prosvjete je krajem 2019. godine u okviru Programa za suzbijanje nasilja i vandalizma u školama donijelo nove mjere za borbu protiv nasilja u školama'', poručuju u saopštenju.

Naglasili su da je otvorena linija za prijavu nasilja u školama, formiran je nacionalni tim za praćenje pojave vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama, a formirani su i školski timovi za bezbjednost u svim školama.

Takođe, kako kažu, školama je proslijeđeno uputstvo "Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma" u kojem su detaljno razrađeni koraci i aktivnosti koje treba preduzeti prilikom postupanja u slučajevima nasilja i vandalizma u školi.

''Stoga, apelujemo na sve društvene aktere, posebno djecu, roditelje i škole, da koriste sve dostupne mehanizme za prevenciju, prijavu i suzbijanje ove društvene pojave'', zaključuju iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније