Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 01. 2021. 09:16 >> 09:18

BOROVINIĆ BOJOVIĆ-NEĐEŠI

Jača saradnja sa Mađarskom u oblasti zdravstva

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović razgovarala je sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem, sa kojim je dogovoreno unapređenje saradnje između dvije zemlje u oblasti zdravstva.

Ministarka Borovinić Bojović prezentovala je ambasadoru Neđešiju ono što će biti u fokusu rada tima ministarstva na čijem je čelu. To su prije svega pregovori oko vakcine protiv koronavirusa, te maksimalno moguće ubrzavanje tog procesa, kroz dostupne mehanizme.

Osim covid pacijenata, ministarka insistira da se uspostavi bolje pružanje zdravstvenih usluga za ostale građane, te da su ciljevi reorganizacija, digitalizacija i transparentnost.

Dr Borovinić Bojović je upoznala ambasadora Neđešija da su intenzivirane operacije i pregledi koji nijesu u vezi sa covidom, kao i da liste čekanja za djecu ne postoje.

Kada je riječ o infrastukturnim projektima, ministarka je istakla izgradnju Infektivne klinike, Urgentnog centra i najavila izgradnju gradske bolnice u Podgorici, kao i značajne pomake u zdravstvenom turizmu, otvaranjem zdravstveno-turističkog centra u Igalu.

Ambasador Neđeši je podsjetio na bilateralni sporazum u oblasti zdravstva iz 2019.godine, koji u fokusu ima onkologiju, HPV vakcinu, razmjenu doktora i studenata između dvije zemlje, te razgovore oko reforme Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć.

Sagovornici su saglasni da je prostor za saradnju moguć i u oblasti transplantacije organa, kada Crna Gora bude obnovila ugovor sa Eurotransplantom, a najavljena je i mogućnost sastanka ministara dvije zemlje.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније