Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 01. 2021. 10:40   >>  11:23 13

RADULOVIĆ-POPA

Tražiće rekonstrukciju Vlade ako pokaže slabosti

Pokret za promjene (PzP) će, ukoliko Vlada pokaže slabosti, zahtijevati njenu rekonstrukciju u cilju postizanja optimalnih rezultata, kazao je šef kluba poslaniškog kluba Branko Radulović na sastanku sa ambasadorkom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Radulović je, kako je saopšteno iz PzP-a, rekao da bi u rekonstruisanoj Vladi bilo poželjno da, osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata, budu i predstavnici manjina koji se, kako je naveo, usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore.

On je istakao da se Crna Gora nalazi u izuzetno specifičnim i složenim okolnostima i pred velikim izazovima. Šef kluba poslanika DF – Pokret za promjene Branko Radulović sastao se sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom i istakao da se Crna Gora nalazi u izuzetno specifičnoj i složenoj situaciji u kojoj se moraju osloboditi zarobljene institucije.

"Pokret za promjene kao proevropska i programska partija, i kao članica IDU i AECR, a koju čine krajnje kompetenti i potvrđeni stručnjaci i političari nudila je i nudiće uvijek optimalna rješenja. To smo radili i do sada kroz brojne inicijative prema Skupštini Crne Gore. Preduslov svakog prosperiteta je potpuna demontaža totalitarnog sistema, otvaranje tajnih dosijea, lustracija, preispitivanje imovine, raskid ugovora sačinjenih na štetu države. Zato nam je neophodna reformisana Agencija za nacionalnu bezbjednost, policija, tužilaštvo i sudstvo. Potrebni su nam tužioci, poput onih koji su ikone evropskog tužilaštva i pravosuđa", smatra Radulović.

Kako je dodao, PzP će nastaviti da pomaže rad Vlade, kroz predloge akata koji su u proceduri i u skladu sa evropskim standardima.

"Međutim, ukoliko Vlada pokaže slabosti, što već manifestuje, zahtijevaćemo njenu rekonstrukciju u cilju postizanja optimalnih rezultata. U rekonstruisanoj Vladi bi poželjno bilo da osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata budu i predstavnici manjina koji se usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore", kazao je Radulović.

Kongres DPS-a, kako je dodao, jasno je pokazao da Đukanović ide u novo produbljivanje podjela i desni nacionalni radikalizam, pod izgovorom da brani Crnu Goru.

Ističe da Skupština ide u smjeru da postane čvorište ukupnog političkog i društvenog dijaloga.

"Formiranje radne grupe koja će se baviti izmjenom Ustava i zakonima koji tretiraju tužilaštvo i pravosuđe, još nije realizovano, iako je načelno prihvaćeno. To će biti test za sve, posebno za opoziciju i samog Đukanovića, da li istinski žele ustavno rodoljublje i profesionalne pravosudne institucije. Ukoliko se ne valorizuje pokrenuta inicijativa, postoji rezervna varijanta da ne dođe do blokade, kroz izmjenu zakona o tužilaštvu i sudstvu jačajući ulogu tužilačkog i sudskog savjeta, čime bi se došlo do izbora profesionalnih i kompetentnih kandidata za pravosudne funkcije", naglasio je Radulović.

On smatra de je izuzetno važno da Evropska unija realno posmatra stanje u Crnoj Gori.
Neophodno je da se Evropska komisija što prije odredi prema budućnosti 16 termoelektarna na Zapadnom Balkanu, a time i termoelektrani Pljevlja, kako bismo preduprijedili negativne odluke.

Ambasadorka je podsjetila na značajnu podršku koju je EU pružila Crnoj Goru u sprovođenju neophodnih zakonodavnih reformi na njenom dosadašnjem putu ka članstvu u EU.

Ona je istakla da je u narednom periodu veoma važna implementacija tih zakonskih rješenja, kako bi građani Crne Gore osjetili konkretne koristi i prije samog pristupanja Evropskoj uniji.

Takođe je istakla da će, putem realizacije ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana, EU uložiti značajna sredstva u cilju tješnjeg povezivanja, ekonomskog oporavka i ukupnog napretka regiona Zapadnog Balkana.

Ambasadorka je saopštila da podržava svaki dijalog među ključnim nosiocima državnih funkcija. Naglasila je da je politički dijalog u Skupštini važan za pronalaženje zajedničkog nacionalnog puta u rješavanju pitanja od značaja za proces pristupanja Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније