Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 01. 2021. 18:52   >>  18:55 1

MEDOKS NA CETINJU

Zainteresovani za ulaganja u inovacije i mlade

Britanska ambasada posebno je zainteresovana za ulaganja u inovacije i mlade, saopštila je ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks, dodajući da se ta država trudi da unaprijedi investicione i trgovinske veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Ona je, u današnjoj posjeti Prijestonici, kazala da Cetinje nije slučajno njena prva stanica u obilasku Crne Gore, navodeći da se nada da će joj “putovanje” na koje je krenula pomoći da bolje upozna Crnu Goru i njene stanovnike. Ona je obišla i zgradu bivšeg britanskog poslanstva, odnosno Muzičke akademije, Osnovnu školu “Njegoš”, Biljardu i Centar za lokalni ekonomski razvoj i EU projekte.

“Cetinje je kolijevka crnogorske kulture. Ono nije samo dio istorije Crne Gore, nego i njena budućnost”, rekla je Medoks.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan je predstavio ambasadorki najvažnije projekte koje gradska uprava realizuje, kao i razvojne planove u više privrednih djelatnosti u koje bi mogli da se uključe i investitori iz Ujedinjenog Kraljevstva. U tom kontekstu pomenuta je gradnja hotela Lokanda kroz privatno-javno partnerstvo, kao i razvoj „zelenih“ poslova u Prijestonici.

“Gradonačelnik je govorio i o značaju Zakona o Prijestonici za razvoj grada, navodeći da je cilj lokalne uprave stvaranje uslova za nova zapošljavanja i privlačenje stranih investitora obezbjeđivanjem konkurentnih uslova i podsticajnih mjera za poslovanje. Kašćelan je sa Medoks razgovarao i o funkcionisanju lokalne uprave u svijetlu političkih promjena u zemlji, kao i o uticaju odluka izvršne vlasti na opštine, a vezano za zakonsku regulativu i sprovođenje javnih nabavki, izdavanje planske dokumentacije i privremeno finansiranje”, saopšteno je nakon sastanka.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnosti da se reafirmiše ideja o bratimljenju Prijestonice Cetinje i britanskog kraljevskog grada Windsora, te saglasili da lokalna uprava pošalje pismo o namjerama britanskoj ambasadi u Podgorici kako bi se istražile mogućnosti za realizovanje ove ideje.

Medoks je saopštila da je cilj posjeta opštinama upoznavanje sa ekonomskim, privrednim i kulturnim potencijalima Crne Gore. 

„Crna Gora je geografski mala zemlja, ali je posebna po svojoj raznolikosti - po svojoj prirodi, kulturi i ljudima. Znam da ako zaista želim razumjeti ovu zemlju i smisleno se angažovati na pitanjima koja su važna i Vladi i ljudima, moram izaći iz Podgorice. Takođe, želim da saznam više o istorijskim vezama između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore i mogućnostima stvaranja novih. Stoga se obavezujem da ću posjetiti svaku opštinu Crne Gore. Epidemiološke prilike su još uvijek ozbiljne i svakako ću posjete planirati polako, ali sigurno“, rekla je ambasadorka.

Medoks je iskoristila priliku da posjeti i sadašnju Muzičku akademiju, bivšu zgradu britanskog poslanstva na Cetinju, gdje je razgovarala sa prodekanicom magistarkom Tatjanom Krkeljić o Muzičkoj akademiji.

Ambasadorka je posjetila i Osnovnu školu „Njegoš“ gdje se susrela sa direktoricom Vesnom Knežević i učenicima polaznicima programa projekta “Škole za 21. vijek”. Ovaj program u Crnoj Gori sprovodi kancelarija Britanskog savjeta, a finansira britanska vlada, a posvećen je razvijanju ključnih vještina kod mladih. Projekat se fokusira na razvijanje vještina kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, digitalnog učenja kao i programiranja (kodiranja) uz pomoć džepnog kompjutera — mikrobita. Prethodna generacija đaka je dobila nagradu „Diana Awards“ za njihov rad u lokalnoj zajednici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније