Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

27. 01. 2021. 12:53   >>  12:54 2

CGO - ASK

Utvrditi odgovornost poslanika koji nijesu podnijeli izvještaje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da utvrdi odgovornosti i pokrene postupak protiv poslanika i poslanica 27. saziva koji nijesu podnijeli izvještaje o prihodima i imovini nakon stupanja na funkciju.

U Inicijativi CGO-a navodi se da je ogroman broj poslanika novog saziva Skupštine Crne Gore prekršio član 23 Zakona o sprječavanju korupcije koji javne funkcionere obavezuje na podnošenje izvještaja o prihodima i imovini 30 dana po prestanku funkcije, kao i 30 dana od dana stupanja na funkciju.

U CGO-u smatraju da su svi poslanici novog saziva bili obavezni da podnosu izvještaja zbog stupanja na funkciju, odnosno vršenja novog poslaničkog mandata.

Ocjenjuje se da član 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da danom potvrđivanja mandata poslanika, prestaje mandat poslanika prethodnog saziva, pokazuje da se ne može govoriti o kontinuiranom vršenju javne funkcije, kod onih koji su bili poslanici u prethodnom sazivu.

Ističe se da nema kontinuiteta u vršenju funkcije poslanika u prethodnom i u sadašnjem sazivu Skupštine.

"Svi poslanici 27. saziva Skupštine su morali predati imovinske kartone u roku od 30 dana od dana održavanja Konstitutivne sjednice, koja je održana 23.septembra prošle godine, odnosno 30. dana nakon stupanja na funkciju poslanika ukoliko su kasnije ušli sa poslaničke liste na neko od upražnjenih mjesta", kazali su iz CGO-a.

U toj nevladinoj organizaciji su zabrinuti da to pitanje nije bilo u domenu redovnih kontrola ASK-a, pa je stoga traženo od Aagencije prioritetno postupanje po Inicijativi.

"CGO je i ranije ukazivao na činjenicu da veliki broj poslanika, kako nove parlamentarne većine tako i opozicije nisu podnijeli izvještaje ASK-u u zakonom predviđenom roku, ali to nije pratila adekvatna reakcija ASK-a", zaključuje se u saopštenju CGO-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније