Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 01. 2021. 13:34 >> 14:12
3

IZLOŽBA O HOLOKAUSTU U SKUPŠTINI

Antifašizam ostaje čvrsto opredjeljenje Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore (JZCG) Nina Ofner Bokan, otvorili su danas izložbu “Šoa – Kako je to ljudski bilo moguće“, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Bečić je pozvao na minut ćutanja, kako bi  odali poštu svim žrtvama Holokausta i fašizma i kazao da je, u vremenima kada sve relevantne međunarodne i nevladine organizacije u istraživanjima bilježe porast antisemitizma u Evropi i svijetu, potrebno iz minuta tišine odmah preći u proaktivno djelovanje, koje će značiti nedvosmislenu i snažnu osudu svih oblika ponašanja ili govora koji se mogu okarakterisati kao antisemitizam, fašizam, ksenofobija ili diskriminacija po bilo kom osnovu.

Predsjednik Skupštine je izrazio zahvalnost predstavnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, na saradnji na ovom projektu, ali i ukupnom doprinosu koji daju u izgradnji naše države kao građanskog društva.

"Današnji događaj prilika je da se podsjetimo ponosne antifašističke tradicije Crne Gore i da se još jednom, i koliko god bilo potrebno puta, zavjetujemo da će antifašizam u najširem smislu te riječi, koji obuhvata i borbu protiv antisemitizma, ostati naše čvrsto opredjeljenje, naš put sa kojeg ne smije biti skretanja“, istakao je predsjednik Skupštine.

Ofner Bokan je zahvalila Skupštini Crne Gore na pružanju velikog doprinosa u obilježavanju 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

"Danas se sjećamo ovog nemilog događaja bez presedana, događaja koji je ispisao najmračniju stranu istorije u kome je pored velikog broja manjinskih naroda stradalo više od jedne trećine jevrejske populacije. Na današnji dan, prije samo 76 godina oslobođeno je jedno od najužasnijih mjesta koje čovječanstvo pamti – oslobođen je logor Aušvic-Birkenau. Ne postoji ni jedan dovoljno težak, gorak, niti bolan epitet kojim se može opisati sva strahota sa kojom su se suočavale žrtve Holokausta u Aušvicu i mnogim drugim logorima širom Evrope. Sa tim bolom najiskrenije mogu da saosjećaju samo članovi porodica žrtava, među kojima je na žalost i moja porodica, kao i mnoge porodice članova JZCG“, kazala je Ofner Bokan. 

Izložbi su prisustvovali potpredsjednici Skupštine, predstavnici klubova poslanika, rezidentni ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija.

Izložba predstavlja najvažnije iskorijske aspekte Holokausta, počevši od života Jevreja u predratnoj Evropi, a završava se oslobađanjem nacističkih koncentracionih logora i logora smrti, kao i hrabrim i teškim povratkom u život onih koji su preživjeli. 

Crna Gora se, obilježavanjem ovog važog datuma i 76. godišljnice od oslobođenja Aušvica, pridružuje skoro stotini zemalja širom svijeta koje nizom događaja obilježavaju ovaj datum, sa ciljem podsjećanja na žrtve, ali i sprečavanja bilo kakvog budućeg izražavanja netolerancije ili nasilja, usmjerenog ka etničkim ili religijskim manjinama.

Skupština će nastaviti da unapređuje saradnju sa Jevrejskom zajednicom

Bečić je na sastanku sa Ofner Bokan, održanom prije otvaranja  izložbe, ukazao na važnost postojanja jevrejske zajednice u crnogorskom društvu, ističući da ona predstavlja potvrdu multivjerskog i multietničkog sklada Crne Gore.

On je podsjetio na crnogorsku tradiciju njegovanja antifašizma i u tom kontekstu istakao da Dan sjećanja na žrtve Holokausta, treba da bude podsjetnik na sve heroje koji su položili živote u odbrani od nacističkog zla. On je iskazao spremnost da Skupština Crne Gore i Jevrejska zajednica intenziviraju saradnju i naglasio da je i crnogorski parlament sa zadovoljstvom prihvatio učešće u globalnoj kampanji "Stop the Story".

Ofner Bokan upoznala je predsjednika Bečića sa aktuelnim projektima u Zajednici i izrazila nadu da će dobra tradicija obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta biti nastavljena i u predstojećem periodu. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније