Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2021. 06:53 >> 10:24

ADA BOJANA

Izvođač radova počinje izradu nasipa

Nakon posljednjeg nevremena situacija u zoni kupališta gdje se nalazi turistički kompleks na Adi Bojani je pogoršana a hitni radovi predviđeni kratkoročnim mjerama sanacije trebalo bi, kako je najavljeno, da počnu već danas.

To je potvrđeno Pobjedi iz „Morskog dobra“. Iz te institucije podsjećaju da je uslovima tendera predviđen rok da izvođač najkasnije do kraja sedmice počne sanaciju, a onda ima 20 dana da završi posao. Tenderom je posao dobio konzorcijum „Del Global“ d.o.o. koji čine društvo „Global Projekt“ iz Podgorice i društvo „Del Mar“ iz Budve.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom potpisalo je ugovor sa ovim konzorcijumom kao najpovoljnijim ponuđačem za izvođenje radova po projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže.

Izvođač radova se, kako navode, obavezuje da, saglasno tenderskoj dokumentaciji, izradi naper od vreća punjenih pijeskom dužine 130 metara i naspe materijal (pijeska) u zoni najugroženije dionice kako bi se zaustavila erozija plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane.

"Ugovorena vrijednost radova iznosi 33.000 eura bez uračunatog PDV-a, a rok izvršenja ugovorenih radova je maksimalno 20 dana od dana uvođenja izvođača u posao", poručili su iz Morskog dobra.

Direktor Hotelsko-turističkog preduzeća ,,Ulcinjska rivijera“ Bojan Đakonović čije su kućice najviše pogođene erozijom kazao je Pobjedi da ih raduje da će se ubrzo krenuti sa bilo kakvim mjerama koje imaju za cilj sprečavanje dalje erozije plaže i zaštite njihovih objekata.

"Struka i elaborat koji je urađen predviđaju da će ovo pomoći. Nadam se da će tako i biti s tim što postoji velika rezerva da će biti dovoljno", kazao je Đakonović dodajući da se iskreno nada da će Vlada učestvovati u saniranju ogromne štete koja je već pričinjena.

Prof. dr Sava Petković iz Beograda je po nalogu Ministarstva održivog razvoja i turizma odredio kratkoročne mjere do sprovođenja Studije očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani koja bi trajno zaštitila ovo područje.

U Projektu hitnih interventnih radova, stoji da je dužina dionice obale, na kojoj se predviđa nasipanje pijeska oko 750 metara, dok je prosječna širina nasute plaže oko 45 metara. Predviđeno je nasipanje oko 50.000 metara kubnih pijeska.

Petkovićev tim je nedavno prezentovao i studiju dugoročnog rješenja, sa nekoliko varijanti koje bi pomogle da se sanira stanje.

Modele, od kojih je preporučena verzija sa dva kamena napera i nasipanjem pijeskom, Vlada će razmotriti, ali će, kako je najavljeno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, razmotriti i alternative koje bi predvidjeli urbanističkim i prostornim planiranjem ove zone.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније