Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2021. 09:26 >> 09:27
11

PKS

Vučić nesrećan političar, svojata crnogorsku dinastiju

Patriotsko komitski savez pozivao je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da prestane da obmanjuje narod svojim konstrukcijama i izmišljotinama na račun crnogorske istorije. Svojatati Vojislavljeviće kao srpsku dinastiju, kako naglašavaju, može samo nesrećan političar.

Iz Patriotskog komitskog saveza su srpskom predsjeniku poručili da u svojoj državi pronađe koji datum, jer ih ta zemlja ima, koji bi vezao za populistički doživljaj vlastite važnosti i svoje posrnule vlasti.

"Posrnule, jer je gradi na mitovima i lažima. Pa tako i na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu. Svojatati Vojislavljeviće kao srpsku dinastiju može samo nesrećan političar, kakav je odavno Aleksandar Vučić. Vojislavljevići su prva crnogorska dinastija, koja je vladala Dukljanskim kraljevstvom od 10. do 12 vijeka. Prvi dukljanski kralj je bio Mihailo Vojislavljević, sin Vojislava, po kojem je dinastija dobila ime, a kojem se, januara 1078. godine, papa Grgur VII obraća pismom kao kralju Slovena. Kraljevi naše stare kraljevine su zatim bili Bodin, Mihailo II, Dobroslav, Vladimir, Đorđe, Grubeša, Gradihna i na kraju knez Radoslav Vojislavljević", objašnjavaju u PKS.

Kako dodaju, Vučić bezobrazno prisvaja svetog Vladimira Dukljanskog, vjerovatnog strica kneza Vojislava, osnivača dinastije.

"Sveti Vladimir je prvi dukljanski svetitelj, čovjek za koga je vizantijski istoričar Skilica zapisao da je bio "pravičan i miroljubiv i pun vrlina", a čiji se kult, osim Duklje, poštovao i u Dalmaciji, Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj. Da bi suzbili taj kult i pokušali raširiti svoj, Nemanjići, po osvajanju Duklje, a nakon rušenja svih gradskih jezgara, osim Kotora, 'ustupaju' mošti svetog Vladimira Albancima, koji ga 1215. godine prenose u Elbasan. Albanski feudalac Karlo Topija, podiže 1381. godine crkvu u Elbasanu, a svetog Vladimira Dukljanskog od tada nazivaju Sv.Jovan Vladimir, po Jovanu Krstitelju, jer su oba ubijena usekovanjem glave. SPC je 'prisvojila' ime crnogorskog svetitelja, kao Jovan Vladimir, jer su im vjernici i svještenstvo CPC, bukvalno za nekoliko dana, 'ugrabili' i kanonizovali Vladimira Dukljanskog, kao jednog od svetitelja Crnogorske pravoslavne crkve. Đe mu je i mjesto!", kažu u PKS.

U procesu posrbljavanja Crnogoraca, kako dodaju u saopštenju Vučić, otima sve, ali sve mu je džabe.

"Možete vi svoje istomišljenike ubjeđivati u svakakve laži koje provlačite u političke svrhe. San o 'srpskoj Sparti' i 'srpskom svetu', vam je ponovo pao u vodu, jer istina i pravda uvijek pobjeđuju, tako i istina o Crnoj Gori, državi crnogorskog naroda, istorije i kulture", zaključuje se u PKS.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније