Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2021. 10:28   >>  10:50

SAMARDŽIĆ

Posvećeni modernizaciji i reformi sistema odbrane

U sjedištu Alijanse u Briselu održan je 185. sastanak Vojnog komiteta na nivou NATO načelnika generalštabova na kojem je prisustvovao vojni predstavnik Crne Gore pri NATO, admiral Dragan Samardžić.

Vojni predstavnik pri NATO admiral Dragan Samardžić tom prilikom je istakao kontinuirani doprinos Crne Gore unapređenju sposobnosti Alijanse, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tome je dodao i posvećenost nastavku modernizacije i sveukupne reforme sistema odbrane i bezbjednosti u cilju dostizanja NATO ciljeva sposobnosti, unapređenja spremnosti i održivosti nacionalnih kapaciteta za odgovor na krize.

U tom kontekstu, naglasio je da će Crna Gora proces razvoja i implementacije novih vojnih koncepata i planova NATO iskoristiti za harmonizaciju i adaptaciju nacionalnih planova i reviziju pojedinih strateških dokumenata.

„Paralelno sa izgradnjom naših nacionalnih kapaciteta i implementacije zadataka iz domena sva tri osnovna zadatka Alijanse, Crna Gora ostaje privržena daljem jačanju stabilnosti i bezbjednosti u regionu“, poručio je admiral Samardzić.

Na početku sastanka, Vojnom komitetu obratio se generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i osvrnuo na brojne zadatke i obaveze koje će pred Alijansom biti tokom 2021. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Stoltenberg  je tom prilikom akcenat stavio na značaj odluka koje se očekuju od ministara odbrane u februaru i lidera nacija na Samitu NATO u Briselu ove godine, u cilju da „NATO ostane sposoban da se suoči sa svim izazovima koje budućnost može donijeti“.

Sesije su bile posvećene NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na napredak ostvaren u pogledu usklađivanja Koncepta odvraćanja i odbrane Euro-Atlantskog područja i izrade zajedničkog savjeta o novom NATO ratnom konceptu.

Razgovaralo se i o trenutnim i budućim prijetnjama, kao i o uticaju pandemije COVID-19. Održan je i poseban sastanak sa partnerima u NATO operacijama i misijama „Odlučna podrška“ u Avganistanu, NATO misija u Iraku i KFOR Misija na Kosovu.

Sastanku Vojnog komiteta, kojim je predsjedavao maršal Stjuart Pič, prisustvovali su i general Tod Volters (vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, SACEUR) i general Andre Lanata (vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju, SACT).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније