Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2021. 13:55   >>  14:26 1

MINISTARSTVO PROSVJETE

Poništeni konkursi za grantove za naučno-istraživačke projekte

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poništilo je konkurse za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte koje je objavio bivši resor nauke.

''Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poništilo je Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte od 27.02.2020. godine kao i Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte sa izmjenama i dopunama od 09.04.2020. godine, objavljeni na sajtu Ministarstva nauke i na portalu Naučna mreža'', navode iz tog resora.

Konkursima je,kako kažu, bilo predviđeno da se nacionalni naučnoistraživački projekti finansiraju iznosom ukupne vrijednosti od 1 milion i 500 000 evra, te da se realizuju u periodu ne dužem od dvije godine.

''Formalni razlozi za poništavanje konkursa nalaze se u proizvoljnoj, samovoljnoj i neprofesionalnoj primjeni, tumačenju i gruboj povredi procedura koje su morale biti poštovane prilikom konkursnog procesa, a precizirane su Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti i Pravilnikom kojim se reguliše ovaj proces'', navode u saopštenju.

Pored toga, kako navode, proizvoljno i nestručno su sprovedeni svi djelovi procedure koji nisu bili precizirani zakonskim i podzakonskim aktima, čime je ostavljen prostor za brojne neregularnosti, uz nedostatak naučnih, formalnih i etičkih kriterijuma prilikom donošenja odluka u različitim fazama konkursne procedure.

''Ministarstvom nauke je tokom svih koraka konkursne procedure, od objave konkursa do objave rezultata po konkursima, rukovodila dr Sanja Damjanović'', kazali su iz Ministarstva.

Naglasili su da će Ministarstvo uložiti sve napore kako bi što prije bili stvoreni formalni i suštinski uslovi na osnovu kojih bi se obezbijedile pretpostavke za novo raspisivanje konkursa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније