Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 02. 2021. 20:12   >>  20:13 2

NAPAD NA MARKOVIĆ

Svi da doprinesu prevazilaženju podjela

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda kao i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih i ženskih prava osudili su napad na predsjednicu Opštinskog odbora Liberalne partije Nikšić Jelenu Marković. Sagovornici Dnevnika zabrinuti su zbog podizanja tenzija u gradu pod Trebjesom uoči lokalnih izbora, pa apeluju na političke partije, institucije i sve građane da doprinesu prevazilazenju podjela.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda osuđuje sve vrste nasilja, mržnje i netolerancije, po bilo kom osnovu, uključujući i vrijeđanje i prijetnje predsjednici Opštinskog odbora Liberalne partije Nikšić Jeleni Marković. Posebno su kažu zabrinuti što je konkretan čin usmjeren protiv žene.

"Zaštitnik ljudskih prava i sloboda izražava zabrinutost povodom učestalih događaja na teritoriji opštine Nikšić kojima se podižu tenzije u susret lokalnim izborima u tom gradu. Ovom prilikom pozivamo sve političke aktere, institucije i građane da u nastavku predizbornog procesa učine sve kako bi u demokratskim i fer uslovima bila iskazana i ispoštovana izborna volja građana, a direktne učesnike kampanje da svojim djelovanjem ne ugroze bilo koje i bilo čije ljudsko pravo", navodi se u saopštenju ombudsmana.

Da rastu tenzije uoči lokalnih izbora u gradu pod Trebjesom smatraju i u Građanskoj alijansi. Kako situacija, kažu ne bi eskalirala, apeluju.

"Da lideri političkih partija kao i svi predstavnici političkih partija budu svjesni ove situacije i da moraju djelovati na način što će uticati na spuštanje ovakvih tenzija i na prevazilaženje podjela, ato i njima ide u prilog na duže staze da se ovakvo stanje ne nastavi", kaže Amina Murić iz Građanske alijanse.

I u Crnogorskom ženskom lobiju brinu zbog sve učestalijih napada na žene koje su u politici. Napad na Jelenu Marković, kao i nedavni na ministarku Vesnu Bratić, kako smatraju u toj NVO imaju istu poruku.

"Žena u političkoj sveri nije dobro došla, to su i sada poruke koje se šalju zbog same činjenice da je ona žena i dalje se smatra da je politika isključivo muški posao i da su muškarci ti koji su privilegovani da se bave politikom, da donose važne odluke i da iza tih odluka stoje ili ne stoje svojom odgovornošću", kaže Aida Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija.

Zato naše sagovornice apeluju na sve aktere u društvu da ne ćute na bilo koji oblik nasilja. 

"Da se nasilnici trebaju sankcionisati adekvatno i pravovremeno da se nasilje mora prevenirati ukoliko je u mogućnosti da se to uradi a da institucije konačno počnu da rade svoj posao", kaže Petrović.

"Ono što smatramo da je neophodno da se poošti kaznena politika koja će biti neselektivna. U prošlosti to nije bio slučaj i došlo je do slabljenja autoriteta institucija što je ohrabrivalo pojedince da vrše nasilja što je dovelo do porasta etničke i političke distance", kaže Murić.

A o konkretnom slučaju napada u Nikšiću zaštitnik ljudskih prava i sloboda upoznaće se sjutra tokom boravka u tom gradu na osnovu čega će kako navode iz te institucije preduzete dalje aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније