Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

02. 02. 2021. 14:39 >> 14:39

NP SKADARSKO JEZERO

Virtuelna tura povodom Dana vlažnih staništa

 Edukativnom virtuelnom turom brodom u nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero i likovnim konkursom za djecu Nacionalni parkovi (NPCG) obilježiće 2. februar - Svjetski dan vlažnih staništa. Iz NPCG kazali su da će tura biti organizovana u srijedu.

“Povodom ovog važnog ekološkog datuma, NP Skadarsko jezero tradicionalno organizuje edukativne aktivnosti za djecu, a ove godine one su prilagođene aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Stručni saradnici iz NP Skadarsko jezero organizovaće virtuelnu turu brodom u tom parku i održati online edukativni čas”, navodi se u saopštenju.

Učenici će, kako se dodaje, imati priliku da turu posmatranja ptica prate preko svojih računara ili mobilnih telefona (korišćenjem aplikacije Teams) od kuće ili škole.

“Takođe, imaće priliku da vide dobar dio ovog vlažnog staništa i njegove karakteristike u ovom periodu godine. Kroz kratko izlaganje edukatora iz NP, saznaće nešto više o ovogodišnjoj temi Svjetskog dana vlažnih staništa, a najbolji odgovori tokom online časa biće nagrađeni”, kazali su iz NPCG.

Navodi se da je, osim online edukativne ture, to preduzeće organizovalo i likovni konkurs za djecu od pet do 14 godina, a na temu „Nerazdvojni – voda, vlažna staništa i život“.

“Najbolje radove komisija će odabrati u petak, a nagrade će biti uručene djeci na kućnu adresu”, dodaje se u saopštenju.

Iz NPCG su podsjetili da je NP Skadarsko jezero proglašeno Ramsar područjem, odnosno vlažnim staništem od međunarodnog značaja, 1995. godine, kao i Tivatska solila 2013. i Ulcinjska solana 2019. godine.

Oni su naveli da su vlažna staništa dragocjeni djelovi prirode i jako važna za čovjeka jer imaju ekološku, ekonomsku i društvenu vrijednost.

“Predstavljaju rezervoare vode, učestvuju u ublažavanju poplava, regulisanju ekstremnih vodostaja, smanjuju eroziju obala, biološki su prečistači vode, učestvuju u prirodnoj regulaciji klime i ravnoteži ekosistema", kazali su iz NPCG.

Oni su naveli da su vlažna staništa i centri biodiverziteta, raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta, i značajni za opstanak mnogih rijetkih i ugroženih vrsta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније