Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 02. 2021. 16:06 >> 16:08

DONACIJA KOSOVA

Za sanaciju zidina u Ulcinju 10.000 eura

Budući da je ambasada Kosova donirala 10.000 eura za sanaciju obrušenih zidina u Starom gradu Ulcinj, već postoje neophodni finansijski preduslovi za najhitnije postupke u tom procesu, poručeno je nakon sastanka lokalne samouprave Ulcinja.

''U ovoj fazi najbitnije je, kako je istaknuto, hitno ukloniti šut koji destabilizuje ostatak zidova, kao i uraditi geotehnička istraživanja stijene na kojoj je podignut Stari grad'', saopšteeno je iz Mediabiroa.

Prvi korak, kako je kazao, predsjednik Opštine Ljoro Nrekić jeste da Opština uputi zahtjev Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

„Drugi korak bi bilo sklanjanje humusa i šuta i treći da Opština nađe čovjeka koji bi radio geotehnička istaživanja jer i stijena mora da se geološki ispita, da bi se utvrdila njena izdrživost“, dodao je on.

Opština će, kako je objasnio, donaciju ambasade Kosova u iznostu od je 10.000 eura upotrijebiti upravo za pomenuto uklanjanje šuta i humusa, kao i za izradu projekata geotehničkih istraživaja.

„Mi smo uputili zahtjev Vladi Crne Gore, čim je došlo do obrušavanja tog zida, međutim niko nije reagovao, tako da smo mi sami pokrenuli inicijativu“, poručio je Nrekić.

Pomenuta procedura skidanja humusa je najhitnija, kako je istakao inženjer arhitekture Mentor Lunji, kako bi se rasteretili preostali zidovi koji, prema njegovoj ocjeni nisu u najboljoj situaciji.

„Ključna je slojevitost i skidanje tla uz prisustvo arheologa, pa tek onda da se zove ekipa koja se bavi istraživanjem, da vidi o čemu se tu radi, kako bismo mogli da nastavimo dalje. Nakon toga, treba da se, od strane Predsjednika Opštine, forimira Komsija koj će dati smjernice za projektovanje, i mislim da će to potrajati do ljeta, ali ako se i do tada završi opet je dobro“, rekao je Lunji.

Ekipa Centra za konzervaciju i arheologiju, kako je kazala direktorica te ustanove Biljana Brajović, je nakon urgenicije koju su dobili od Agencije za zaštitu prirodnih i kulturnih dobara, izašla i uradila uviđaj. Izvještaj je istog dana upućen resornom Ministarstvu, od kojeg, kako tvrdi Brajović, Centar još uvijek nije dobio odgovor .

„Mislim da smo mi tek skoro dobili i državnog sekretara koji bi koordinirao resorom kulture, a do sada je bilo pravilo da, kada se desi devastacija koja je izazvana prirodnim posljedicama, nekadašnje Ministarstvo kulture je bilo to koje je obezbjeđivalo sredstva za realizaciju projekata. Mi ćemo kao insitutcija voditi računa prilikom uklanjanja tog šuta.

Ukoliko se desi da neki dio zida bude labilan, tu bi trebalo odmah pristupiti, uraditi neku vrstu zaštititne membrane, da bi zid što više sačuvao u toku uklanjanja šuta. Jako je bitno da se svaki sloj prosije, jer se očekuje da se nađu određeni fragmentalni skeletni dijelovi , keramika ili još ponešto što bi bilo smjernica za neka buduća istraživanja“, zaključila je Brajović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније