Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 02. 2021. 08:50   >>  09:17 2

ĆATOVIĆ I JONICA

Napadi na žene, jer se izjednačavaju s muškarcima

Maja Ćatović iz Ženske političke mreže kaže da je ne čude sva učestaliji napadi na žene na visokim pozicijama, jer se one polako penju na ljestvici i sve su bliže da se izjednače sa muškarcima, a to se u patrijarhalnom društu teško prihvata. Njena koleginica Snežana Jonica ističe da se Ženska politička mreža izborila da se novcem osnaže članice partija i ženske organizacije, da bi se organizovanom edukacijom podigla svijest o učešću ženskog pola u politici.

U svakoj demokratskoj državi, ističe Ćatović, podrazumijeva se da žene i muškarci podjednako učestvuju u političkim i drugim većim funkcijama.

„Kod nas je još patrijarhalno društvo i politička kultura nije na tom nivou. Ipak, u posljednjih nekoliko godina se to malo popravilo i žene su se osvijestile da treba da budu dio političkog miljea, ali to još nije na nivou razvijenih zemalja“, kazala je ona gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Zato nije iznenađena ponašanjem društva prema onima koje su uspjele.

„Ne čudim se što se dešavaju napadi na žene jer žene se polako penju na ljestvici i već su blizu da se izjednače sa muškarcima“, kaže Ćatović.

Snežana Jonica podsjeća da svaka žena koja se izdvojila ili pozicionirala bila je meta napada.

„Kod nas je to počelo od nekadašnje predsjednice Skupštine Vesne Perović, zatim je meta bila koleginica Maja Ćatović, u jednom trenutku i ja, a sada se to dešava sa dvije ministarke. Moramo da podignemo nivo kulture govora i iskorijenimo takvo ponašanje prema ženama“, kazala je Jonica.

Upozorava da omalovažavanje žena počinje od toga kada se kaže- Ljepše te je bilo slušati nego gledati,  do analize njenih cipela i torbe, što na kraju dovodi i do besprizornih napada.

„Mi reagujemo na način što prikupljamo podatke o svim ženama i analiziramo. Reagujemo na pojave, a ne na pojedinačne slučajeve. Mi ćemo raditi na taj način tako što ćemo vratiti film cijelom društvu šta sve preživljavaju te žene i obezbijediti preporuke i sugestije da se ta pojava sankcioniše“, kaže Jonica

Ćatović je kazala da se nada da će i u novom parlamentu forum žena biti dio Odbora.

Bilo je riječi i o novcu opredijeljenom za ženske organizaccije.

„Više od pola miliona eura prošle godine je iz budžeta direktno otišlo na račune ženskih organizacija i političkih partija i da bude jasno, to nije novac koji je dobila Ženska politička mreža, već sve ženske organizacije“, pojasnila je Jonica.

Ona ističe da je veliki korak to što od žena sada zavisi ima li izborne  liste.

Jonica objašnjava da prema normi koja je stupila na snagu od Nove godine partija koja u svojim redovima nema ženu dobiće manje novca od one koja ima svoje članice. Sada je izdvojen iznos od 20% koji se dodjeljuje partijama i koji će se od sada dijeliti samo na poslanice, tako da će svaka partija dobijati više novca za poslanice nego za poslanike.

„Znamo koliko partije vole taj novac iz budžeta, pa će im ovo biti neki podsticaj da uključe žene u svoj rad“, kazala je Jonica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније