Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 02. 2021. 09:16 >> 09:28

MEDOJEVIĆ

Što prije riješiti problem plaćanja alimentacije

Predsjednica Fondacije Banka hrane Crne Gore Marina Medojević upozorava da se godinama čeka na osnivanje Alimentacionog fonda i da ne postoji sistem koji prati naplaćivanje alimentacije. Predlaže zakon kojim će država uplaćivati novac roditelju koji je sa djecom, a zatim to refundirati od neplatiš.

Kaže da u BHCG smatraju da ima dovoljno novca u budžetu, ali je problem u tome što je pogrešno raspoređen.

„I zato  Vlada i nadležna ministarstva moraju pod hitno da donesu  ovaj Zakon kao mjeru umanjenja siromaštva djece.Znam porodice gdje je jedan roditelj za deset godina od kako je napustio porodicu platio svega jedan put alimentaciju. Odgovornost za to se prebacivala sa suda na policiju i obrnuto”, kazala je ona.

Ističe da su u većini porodica nakon izdržavanja kazne roditelja zbog alimentacije, odnosi bili još gori.

„Zadatak ovog fonda bi bio da preuzme na sebe isplatu alimentacije, umjesto roditelja koji ne ispunjava svoju obavezu. U tom slučaju bi država, preko fonda, preuzela na sebe obavezu finansiranja djeteta, ali i naplate novčanih sredstava od roditelja neplatiše”, objasnila je Medojević.

Ona ističe da je u posljednjih pet godina otkako je ovaj Zakon na snazi u susjednoj Hrvatskoj postotak “neplatiša” smanjen za 38 odsto.

Osnivanjem Alimentacionog fonda država na sebe preuzima obavezu isplate alimentacije i time omogućava sigurniji i stabilniji život i razvoj djece razvedenih roditelja i samom tom smanjuje siromaštvo djece.

„Poražavajuća je činjenica da država koja je potpisnica UN-ove Konvencije o pravima djeteta još uvijek nije ništa poduzela da djeci razvedenih roditelja obezbijedi pravo na ono što im zakonom pripada. Banka hrane Crne Gore i ja lično se deset godina zalažemo za osnivanje ovog fonda“, zaključila je Medojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније