Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 02. 2021. 20:22 >> 20:24
2

UOČI VAŽNIH DEŠAVANJA

Lažni profili učestala pojava

Lažni ili anonimni profili na društvenim mrežama sa kojih se šire neprimjereni sadržaji učestala su pojava u posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori. Sagovornici Dnevnika TVCG tvrde da se lažni profili aktiviraju uglavnom uoči ili tokom nekih važnih društveno političkih dešavanja, a onima koji se nađu na udaru savjetuju da ih prijave administraciji društvenih mreža ili ih blokiraju, ali da se nikako ne upuštaju u komunikaciju sa lažnim profilima.

Interet je doprinio demokratizaciji informacija ali je sa sobom donio i manje lijepe pojave poput online uznemiravanja, i to, u posljednje vrijeme, najčešće, preko lažnih ili anonimnih profila na društvenim mrežama,kažu u Digitalnom forenzičkom centu i objašnjavaju kako to uglavnom izgleda u praksi.

"Lično ja sam prije dvije nedjelje takođe bio na meti zbog iznijetih mojih stavova na Tviteru, zbog toga sam u par minuta bio zatrpan komentarima, uvredama, fotografijama neprimjerenim sadržajem, da sam doveden u situaciju da sam morao da zaključam svoj profil", kaže Milan Jovanović iz Digitalnog forenzičkog centra.

I sve to dešava se, kako primjećuju iz CDT-ove platforme Raskrinkavanje.me, upravo u određenom periodu.

"U periodu nekih važnih političkih događaja, kod nas je naravno taj period period tenzija nekih prelomnih trenutaka naš svakodnevni život. Čini mi se da u posljednjih godinu i po dana živimo tu vrstu ponašanja na društvenim mrežama", navodi Predsjednica CDT-a, Milica Kovačević.

A, ko stoji iza lažnih ili anonimnih profila?

"U Crnoj Gori imamo par grupa, o kojima ćemo, kako sam poučen svojim iskustvom, tek pričati jedna koja je itekako aktuelna ne dolazi iz Crne Gore nego iz jedne zemlje regiona ali je itekako involvirana u dešavanja u Crnoj Gori", napominje Jovanović.

"Ti profili postoje na različitim stranama političkog spektra, iza njih stoje često politički aktivisti ili su dio kampanje iza kojih niko ne stoji", kaže Kovačević.

Naši sagovornici znaju i kako prepoznati lažne ili anonimne profile,a savjetuju i šta preduzeti u slučaju da postanemo njihova meta. Prvi korak je kažu da se svi neprimjereni sadržaji prijave administraciji društvenih mreža.

"Ukoliko prijavite taj sadržaj koji krše pravila zajednice, taj profil će biti u par sati uklonjen ili sankcionisan na drugi način. Isto tako preporučujem da se nikako ne ulazi u nikakvu interakciju, da se takvi profili blokiraju, kako bi se onemogućili da se zahuktaju", kaže Jovanović.

"Ukoliko se radi o prijetnjama to kome god da se dogodilo mora da se prijavi policiji. Ukoliko se ne radi o prijetnjama nego o uvredama to je malo teže. U tom slučaju se u našem zakonodavstvu može iči na parnicu na građanski postupak,a privatna tužba se ne može podnijeti protiv NN lica ukoliko ne znamo o čemu se radi", navodi Kovačević.

Lažni ili anonimni profili fenomen je sa kojim se suočavaju i u svijetu,a koliko je taj problem rasprostranjen te kako mu je teško stati na kraj, najbolje pokazuju podaci nekih sitraživanja da je trećina od ukupnog broja svih naloga na društvenim mrežama lažna.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније