Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

07. 02. 2021. 07:55 >> 12:01
31

ZBOG NEUSVAJANJA BUDŽETA

Popis nemoguće organizovati u aprilu

Popis stanovništva u Crnoj Gori nemoguće je organizovati u aprilu, kako je prvobitno planirano, zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu i više proceduralnih stvari koje nijesu završene, piše Pobjeda.

Više izvora je Pobjedi saopštilo da je popis nemoguće održati u aprilu, kako je prvobitno planirano zbog Odluke o privremenom finansiranju, odnosno činjenici da budžet za ovu godinu još nije usvojen. Prijedlog budžeta će se naći pred poslanicima tek u martu, a osim tog akta ključni preduslov za realizaciju popisa je usvajanje Zakona, ali i epidemiološka situacija.

Pojedine zemlje regiona već su, zbog epidemiološke situacije pomjerile termin održavanja popisa. Tako će u Srbiji, umjesto aprila kako je bilo prvobitno određeno, popis stanovništva biti održan u oktobru. S druge strane u Sjevernoj Makedoniji takođe je dogovoreno da se popis realizuje ove godine u aprilu, ali osim pandemije, problem pravi i mogući bojkot na koje građane pozivaju opozicione snage, pa je takođe odgađanje za kasniji termin realan scenario.

Uprkos problemima koje je izazvao korona virus jedini logičan termin za održavanje popisa stanovništva je 2021. godina.

Sve drugo bi bilo kršenje direktnih preporuka Evropske unije i Ujedinjenih nacija prema kojima popise stanovništva ne bi trebalo održavati u izbornim godinama. Crnu Goru naredne godine očekuju lokalni izbori u 11 opština, 2023. održaće se predsjednički a 2024. godina je termin za održavanje redovnih parlamentarnih izbora ukoliko Vlada završi pun mandat i ne bude prijevremenog izlaska na birališta.

Iako se 2021. nameće kao jedini logičan termin, nekoliko proceduralnih radnji nije završeno, što može usporiti realizaciju te statističke akcije. Tako, Uprava za nekretnine nije ažurirala orto-foto snimke (prikaz teritorije države iz vazduha), a nije završen ni Registar kućnih brojeva, ulica i trgova (adresni registar) u saradnji sa lokalnim samoupravama. Dodatan problem može predstavljati i spajanje Uprave za nekretnine i Uprave za imovinu u jedan organ, prema izmijenjenoj Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave koju je Vlada ranije usvojila.

Na prethodnom popisu održanom aprila 2011. u Crnoj Gori je registrovano 620.029 stanovnika. Od tog broja njih 44,98 odsto izjasnili su se kao Crnogorci, 28,73 odsto kao Srbi 8,65 odsto kao Bošnjaci, 4,91 odsto kao Albanci, 3,31 odsto kao Muslimani, 1,01 kao Romi i 0,97 odsto kao Hrvati.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније