Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 02. 2021. 12:00 >> 12:11
1

ZEKOVIĆ

“Stanković da oduzme predmet Katniću”

Člana Glavnog odbora SDP-a Bojan Zeković uputio je inicijativu vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da u skladu sa svojim mogućnostima oduzme predmet glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katiću, koji je formiran povodom tvrdnje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovaća da je lice čiji identitet nije želio da otkrije pokušalo da ga kupi za 21 milion eura.

“Pozivam Vas da preispitate neophodnosot korišćenja mogućnosti koje vam daje Zakon o državnom tužilaštvu, čl.131 i date obavezno uputstvo za rad Glavnom specijalnom tužiocu, odnosno oduzmete premet u skladu sa čl. 141, u predmetu formiranom povodom tvrdnje potpredsjednika Vlade da je lice čiji identitet nije želio da otkrije pokušalo da ga kupi za 21 milion eura”, poručio je Zeković u inicijativi.

Podsjeća da je glavni specijalni tužilac Katnića obavijestio javnost da povodom tvrdnji potpredsjednika Vlade Crne Gore Abazovića ocjenio da “nema osnovane sumnje da je neka osoba izvršila krivično djelo”.
Podsjeća da je potpredsjednik Vlade Abazović u emisiji “Načisto” na tv Vijesti saopštio da mu je nuđen 21 milion eura.

“Čak je i izgovor u vidu tvrdnje da Abazović nije bio na javnoj funkciji, iako je bio poslanik 26. saziva do njegovog kraja i 27. saziva od samog početka do izbora u Vladu, dakle bez sekunde prekida, opštepoznato natačan. Tužilaštvo ide i dalje, pa tvrdi da ukoliko neko lice u trenutku nuđenja ili uzimanja mita nije službeno lice nema krivičnog djela. Tom logikom bi predsjednik partije koja ima apsolutnu vlast mogao slobodno uzeti i javno obznaniti da je uzeo mito, ali Specijalno tužilaštvo bi prema sadašnjem tumačenju i u toj situaciji tvrdilo da nijesu ispunjeni svi lementi bića krivičnog djela”, poručio je Zeković.

Istom logikom bi, kako kaže, i stvarni vlasnici pojedinih partija, a koji se ne nalaze na javnoj funkciji mogli uzeti mito i opredijeliti političke odluke te partije, moguće i sudbinu države bez brige da će krivično odgovarati ukoliko se to dokaže.

Nepotrebno je, kako kaže, dalje obrazlagati neodrživost i besmislenost ovakvog tumačenja.

“Krivični zakonik Crne Gore u članu 422a propisuje da se krivično djelo Navođenje na protivzakonit uticaj može izvršiti “korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja”. Pošto i potpredsjednik Abazović i Specijalno tužilaštvo kriju ko je nudio 21 milion i šta je očekivao da će zauzvrat dobiti možemo samo nagađati o postoanju nekog od krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore”, navodi Zeković.

Pita i da li će se Državno tužilaštvo pridržavati KZCG.

“Cijeneći značaj ovog slučaja i stepen društvene opasnosti koju nosi mogući pokušaj kupovine koordinatora bezbjednosnih službi Crne Gore, a pošto javnost nije informisana o bilo kojoj aktivnosti koju ste preduzeli tim povodom, pozivamo Vas da javno sasopštite da li ćete i koje aktivnosti preduzeti ovim povodom, da li i Vi dijelite iznijeto tumačenje, i da li će ga se Državno tužilaštvo ubuduće pridržavati prilikom primjene KZCG?”, zaključio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније