Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 02. 2021. 16:17   >>  16:17

INJAC PORUČILA

CG će nastaviti da doprinosi mirovnim operacijama UN

Crna Gora je posvećena vrijednostima multilateralizma i snaženju saradnje sa Ujedinjenim nacijama, a utemeljena upravo na principima na kojima počivaju Ujedinjene nacije, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac, koja se danas sastala sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori, Peterom Lundbergom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Injac se posebno osvrnula na saradnju koju su Ministarstvo odbrane i Ujedinjene nacije ostvarile u prethodnom periodu u domenu: učešća u mirovnim misijama, rodne ravnopravnosti, implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325-Žene, mira i bezbjednosti i demilitarizacije.

Istakla je da su mirovne misije Ujedinjenih nacija veoma važan aspekat za izgradnju i očuvanje trajnog mira, te da će Ministarstvo odbrane nastaviti da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju Ujedinjenih nacija za mirovne operacije, što se ogleda i kroz učešće Vojske Crne Gore u misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO).
.
"Injac je izjavila da Crna Gora aktivno radi na implementaciji Rezolucije UN 1325, kao i na jačanju i promovisanju rodne ravnopravnosti i sprovođenju rodne politike. Informisala je sagovornika da Ministarstvo odbrane implementira politiku rodne ravnopravnosti i RSB 1325 kroz realizaciju mjera i aktivnosti, koje su utvrđene nacionalnim zakonskim i strategijskim dokumentima iz ove oblasti, te da izuzetno cijenimo podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u tom pogledu", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Takođe, ministarka je istakla značaj podrške koju je UNDP pružio Crnoj Gori i u domenu demilitarizije, kroz implemtaciju MONDEM programa, koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih reformskih procesa u ovoj oblasti.

"Rezidentni koordinator UN-a se zahvalio ministarki Injac na prijemu i naveo da je Crna Gora prepoznata kao država koja je posvećena osnovnim principima Ujedinjenih nacija a to su: mir, bezbjednost, prosperitet i zaštita ljudskih prava. Lundberg je istakao aktivan doprinos Crne Gore ispunjavanju Agende održivog razvoja do 2030. godine, koja je i globalno prepoznata kao primjer efikasne saradnje sistema UN sa vladom i drugim nacionalnim partnerima", zaključuju iz Ministarstva.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније