Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 02. 2021. 17:22   >>  17:22

BOŠNJAK-JANKOVIĆ

Zajedničkom saradnjom do poboljšanja prava žena

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak sastala se danas sa ambasadorkom Austrije Anom Janković u sklopu aktivnosti vezanih za predstavljanje predloga o formiranju ženskog kluba sačinjenog od poslanica sadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak je upoznala ambasadorku Janković sa svim aktivnostima koje je preuzela od kad je stupila na funkciju potpredsjednice Skupštine, u vezi sa jačanjem prava žena i poboljšanju njihovog položaja u crnogorskom društvu. Ona je mišljenja, da upravo kroz projekat ženskog kluba u Skupštini Crne Gore će se glas žena čuti još više i biće omogućena veća vidljivost problema sa kojima se suočavaju.

Bošnjak je predstavila okvir djelovanja ženskog kluba, kao i teme i problematika na koje bi se ovo novoformirano tijelo moglo fokusirati. Neke od prioritetnih tema tema su rodno izazvano nasilje, veće učešće žena na mjestima odlučivanja, osnivanje Alimentacionog fonda, preventivna zdravstvena zaštita posebno žena iz ruralnih područja.

"Predlog formiranja ženskog kluba može biti dugoročno rješenje koje će pomoći ne samo u poboljšanju položaja žena, već i podizanju svijesti cijelog društva o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti ", kazala je ona.

Janković čestitala je dr Bošnjak na izboru za prvu potpredsjednicu Skupštine u istoriji Crne Gore.

"Ona je istakla da je Austrija pravi primjer da se ovakve stvari mogu mijenjati u kratkom vremenskom periodu, kada postoji politička volja, jer su i oni do prije nekoliko godina imali mali broj žena na mjestima odlučivanja, dok je danas broj žena i muškaraca na visokim državnim funkcijama skoro isti. Takođe je pružila punu podršku u realizaciji ovog projekta i ponudila pomoć ambasade Republike Austrije u njegovoj relaizaciji - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, one su se usaglasile da je neophodno da se osnuje Alimentacioni fond i registar samohranih roditelja, koji postoji i u Austriji, jer je posebno u vrijeme pandemije koronavirusa sve češća pojava da samohrani roditelji ostaju bez mjesečne naknade koja im je zagarantovana, i da država mora da pokaže odlučnost i da stane iza samohranih roditelja i obezbijedi im realizaciju zakonski zagarantovanog prava.

" Ambasadorka Janković je sugerisala potpredsjednici Bošnjak da je već zakazani video sastanak između predsjednika Skupštine Bečića i predsjednikoa Nacionalnog savjeta Austrije Volfganga Sobotke, prava prilika da se ovaj projekat aktuelizuje i da to bude jedna od tema razgovora", zaključuju iz Skupštine. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније