Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: Portal RTCG ]

12. 02. 2021. 08:53 >> 11:32

ULCINJ

Odsječena sela, strahuju od novih kiša

Direktor Službe zaštite i spašavanja Ulcinja Saubih Mehmeti kaže da je situacija u toj opštini mirnija, jer danas nema padavina. Ističe da je nekoliko sela odsječeno vodom i da najveći problem predstavlja prevoz učenika do škole. Materijalna šteta još nije procijenjena, ali kaže da će biti velika.

Nakon padavina u posljednja dva dana situacija u Ulcinju je znatno otežana. Voda je blokirala lokalne puteve, pa mještani najpogođenijih sela mogu iz kuće samo čamcima.

“Danas lakše dišemo jer nema padavina, tako je najavljeno i narednih dana, ali nam to ne daje nadu da će se ta voda povući I da dva sela koja su najpogođenija Lisna I Bori neće biti odsječena. Međutim važno je i da nivo vode ne raste, jer je trenutno samo 62 centimetra niži u odnosu na 2010. godinu kada je bilo najkritičnije”, kazao je Mehmeti u Jutarnjem programu TVCG.

U poređenju sa jučerašnjim danom situacija na Adi Bojani je mirnija.

“Budući da smo imali padavine više od mjesec dana nekoliko sela, koja su raspoređena duž Bojane su već blokirana. I dalje su ti putevi neprohodni, već je porastao nivo vode na tim područjima za nekih 55 centimetara. To je bitno otežalo život stanovnicima tih područja”, kaže Mehmeti.

Najveće probleme, prema njegovim riječima, stvara nedostatak kopnene komunikacije, a javio se problem i na drugoj strani opštine gdje su rijeke nabujale i prešle svoje korito.

“Nabujali su Travarski potok, Vladimirski potok i načinili su štetu, jer preko hiljadu hektara je pod vodom. Nekoliko sati bio je blokiran put koji vodi od Sukobina do Lisne, Bori i ti građani nijesu imali kontakta sa ostalim svijetom”, kazao je on.

Teško je i đacima koji se mogu ići u škole, jer se moraju se prebaciti čamcima preko vode.

“Mještani imaju plovna sredstva i mi kao služba imamo naša, ali naše vozilo ne može da pomogne zbog svoje veličine, a njima problem predstavlja što nema ko da upravlja njihovim čamcima, jer svi ti koji znaju, moraju poći na posao. Međutim, danas ćemo pronaći rješenje da bismo im obezbijedili čovjeka koji će to da radi ili ćemo osloboditi nekog mještanina koji ima plovno vozilo redovnog posla”, kazao je on.

Ističe da su na izmaku i rezerve za stočnu hranu.

“Mi kao tim zaštite i spašavanja Opštine Ulcinj, sastaćemo se u 10 sati da se dogovorimo šta je tim građanima najneophodnije kako bismo im to i obezbijedili”, kazao je on.

Mehmeti ističe da su, da bi prevazišli situaciju, građani sami preduzeli sve mjere, ali niko nije očekivao da će to toliko dugo trajati.

“Nismo imali potrebe da intervenišemo, osim juče, kada smo imali vanrednu situaciju, jer se zbog rasta potoka Bratica srušio potporni zid i poplavilo se naselje Totoš, gdje smo morali crpnim pumpama da spriječimo ulazak vode u kuće koje su u neposrednoj blizini potoka. Zato je Ulica Majke Tereze nekoliko sati bila u blokadi”, objašnjava Mehmeti.

On kaže da za sada, ne može da se procijeni šteta koju su prouzrokovale poplave.

“Zato što u ugroženim područjima žive uglavnom poljoprivrednici, zato je materijalna šteta značajna. Ovo stanje koje predugo traje uništiće stočnu hranu koju su sadili, plastenike, a sve to utiče i na ekonomiju domaćinstva”, kazao je on.

Istakao je da će nakon što se situacija smiri, komisija izaći da procijeni nastalu štetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније